ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ИЗ ОБРУЧА СТАНОВНИКА СМОЛУЋЕ, ПОТПЕЋА И ТИЊЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ИЗ ОБРУЧА СТАНОВНИКА СМОЛУЋЕ, ПОТПЕЋА И ТИЊЕ


Парастосом и полагањем вијенаца испред споменика на Градском гробљу Пучиле, обиљежено је 29 година од ослобођења становника Смолуће,Тиње и Потпећа из непријатељског окружења окружења почетком оружаних сукоба у БиХ.

Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације подсјетио је да су јаке непријатељске снаге свакодневно нападале то подручје, те је акцијом Војске Републике Српске становништво изведено на слободну територију.

“Осамдесетак људи је погинуло у окружењу, а укупно је око 150 њих дало живот за Републику Српску у протеклом Одбрамбено - отаџбинском рату. Многи од преживјелих су пронашли уточиште на подручју Семберије. Сви они који заговарају укидање Републике Српске морају имати у виду чињеницу да су куће Смолућана и становника околних села спаљене и уништене и да се они нису имали гдје вратити. Република Српска је гарант опстанка за Србе и то ће остати и убудуће”, изјавио је Стевановић.



Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изјавио је да је након два и по мјесеца тоталног окружења, више од седам хиљада људи ослобођено из обруча.

“Ова акција говори о одважности војника Републике Српске који су спашавали људе из обруча. Овдје истовремено одајемо почаст свим жртвама из ових српских села у протеклом рату. Они  су платили високу цијену, дали су своје животе, али ће зато Република Српска живјети све док је српског народа на овим просторима. Наша обавеза је да младим генерацијама преносимо овај дух патриотизма”, поручио је градоначелник Љубиша Петровић.

 
Семберија инфо