УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ БОРАЦА И ЦИВИЛА СЕМБЕРИЈЕ И МАЈЕВИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ БОРАЦА И ЦИВИЛА СЕМБЕРИЈЕ И МАЈЕВИЦЕ


До сада је мало урађено на проналажењу несталих
Поводом Међународног дана несталих лица, 30. августа, који се обиљежава у цијелом свијету, у организацији Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице испред Споменика  мајкама погинулих српских синова свих ратова од Косовског боја до данашњег дана, у кругу Саборног храма на Лединцима, организован је парастос за нестале војнике и цивиле Семберије и Мајевице.


Смиља Митровић, предсједница Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије Мајевице подсјетила је да ово удружење трага за још педесет и седам несталих особа.

“Од завршетка рата до сада смо пронашли стотину и педесет несталих особа. И данашњи дан указује на то да се међународна заједница мора укључити у трагање несталих на подручју Семберије и Мајевице и Републике Српске. Нисмо задовољни радом институција и начином на који нас прате. Нисмо задовољни ни односом власти БиХ према нама, јер нас дијеле. Над некима је извршен геноцид, неки су убијени, али, за њих важи правило – ником ништа. И над мојом породицом је извршен геноцид, јер породицу више немам и могу ставити кључ у врата. Не можемо опростити ни међународној заједници, а ни актуелним властима, јер би се морале више укључити у проналажењу несталих”, изјавила Је Смиља Митровић, нагласивши да  ово удружење неће престати са својом активношћу све док и једна породица буде тражила своје најмилије.

Госпа Лукић, чији је супруг нестао на Озрену, каже да већ 26 година трага за посмртним остацима мужа, те да до данас ништа није пронашла.

 “Вољела бих да се пронађе и да се сахрани на достојанствен начин. До сада је мало урађено на проналажењу несталих. Конкретних резултата за мене нема”, каже Госпа Лукић.

Мира Билић каже да мужа Момира, који је нестао на подручју Сарајева, тражи већ 29 година.
“ Куцала сам на сва врата и ништа конкретно нисам сазнала. Све је било по принципу: рекла – казала, виђен је овдје, виђен ондје. Тешко да ћу било шта икада сазнати. Замолила бих да се сви укључе, власт, судови, међународне институције. Треба само мало добре воље да би се породице коначно смириле, да би имале гдје свијећу запалити”, каже Мира Билић.

Семберија инфо