Јубиларни сајам шљиве, воћних ракија и меда: Угљевик највећи извозник шљиве у Српској :: Semberija INFO ::

 

Јубиларни сајам шљиве, воћних ракија и меда: Угљевик највећи извозник шљиве у Српској


Јубиларни 10. Међународни сајам шљиве, воћних ракија у Угљевику одржава се данас на градском тргу а окупио је преко 90 излагача.

Начелник Угљевика Василије Перић отворио је сајам поздравним ријечима учесницима и свим гостима.
 
– Ово је највећа привредна и туристичка манифестација која се одржава у нашој општини, а  Угљевик је познат воћарски крај,  захваљујући вриједним домаћинима, њиховом раду, искуству и знању, али и климатским приликама, јер у овом крају шљива доспијева нешто раније у односу на друге крајеве – рекао је Перић у обраћању.
 
Он је додао да је Угљевик највећи произвођач шљиве у Српској.



– Сајам је настао као резултат потребе да повећамо обим производње овог производа али и за стицање нових сазнања, нових пословних веза. Општина Угљевик је у претходном периоду улагала значајна новчана средства у изградњу инфраструктуре у сеоском подручју, а село је оно од чега зависи останак становништва на овим просторима – навео је Перић који се захвалио организаторима и свима који су подржали ову манифестацију.



Организатор Сајама је локална агенција за развој малих и средњих предузећа, а директор Момчило Марсенић рекао је да овогодишњи сајам има рекордан број излагача, њи 90, те да су предата 223 узорка воћних ракија из Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ за оцјењивање.

– Власник најбоље шљивовице добиће казан за ракију од 110 литара вриједности 4.800 КМ – рекао је Марсенић.

 Он је додао да је био 41 узорак меда на оцјењивању.

Сајму су присуствовали предсједник СДС-а Мирко Шаровић, народни посланик ПДП-а у Скупштини Српске Јелена Тривић, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и начелник Лопара Радо Савић.


​Инфо Бијељина