ИЗ УДРУЖЕЊА ПЧЕЛАРА „БИЈЕЉИНА“ РАЗОЧАРАНО ПОРУЧУЈУ: ДРЖАВА ЈЕ ПОНОВО ИЗНЕВЈЕРИЛА ПЧЕЛАРЕ :: Semberija INFO ::

 

ИЗ УДРУЖЕЊА ПЧЕЛАРА „БИЈЕЉИНА“ РАЗОЧАРАНО ПОРУЧУЈУ: ДРЖАВА ЈЕ ПОНОВО ИЗНЕВЈЕРИЛА ПЧЕЛАРЕ


Сваки трећи залогај који једемо, радимо то захваљујући пчели. Пчела врши 80  процената укупног опрашивања у природи. Међутим, само 10 % укупно доступног нектара у БиХ се искористи. Осталих 90 % пропадне!
 
Удружење пчелара „Бијељина“ окупља 215 пчелара који располажу са осам хиљада пчелињих друштава, односно кошница. Удружење је формирано како би се пчеларима олакшало рјешавање свакодневних изазова и на тај начин подигли домаће пчеларство на виши ниво.
 
-Морам истаћи да је пчеларство у Семберији на маргинама пољопривредне производње. Прошле године је локална власт за 215 пчелара нашег удружења издвојила четири хиљаде конвертибилних марака! Када се тај износ подијели са осам хиљада кошница добијемо пола марке подстицаја по кошници! Имали смо разговоре са новим градоначелником који нам је обећао подршку, али нас је искуство научило да се у оваквим ситуацијама пуно не надамо. Аграрни фонд је недавно усвојио правилник о подстицајима за ову годину који каже да ће пчелар који има до 30 кошница добити 80 КМ, а пчелар који има више од 30 кошница добиће 120 КМ на годишњем нивоу. Лијепо сам им рекао, немојте нас понижавати! Подстицај по кошници у Брчком износи 30 КМ, у Угљевику 10 КМ, а у Бијељини пола марке!“ разочарано каже предсједник Удружења, Ђорђе Јевтић.

Истиче да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС на име премије за производњу и узгој пчела прошле године исплатило подстицај у износу од седам конвертибилних марака по кошници. Износ који није занемарљив, али који би морао бити већи.



-Пчела не даје само мед. Сваки пчелар има прилику да произведе и прополис, полен, матичну млијеч, пакетне ројеве... Пчеларство код нас има одличну перспективу, али је пчеларима потребна подршка надлежних власти. Ја сам лично помогао више од 50 младих да се почну бавити пчеларством међутим, због изостанка подршке надлежних и лоших пчеларских сезона само је један остао у свијету пчеларства“, истиче Јевтић.
 
Подршка пчеларима се може пружити и путем суфинансирања набавке пчеларске опреме, што је пракса која је дала одличне резултате у Србији и Хрватској. Још један од начина се огледа у подршци у усвајању савремених знања и технологија које се користе у пчеларству с циљем повећања продуктивности пчеларске производње.

-Много би нам значила помоћ на успостављању добре сарадње са воћарима како бисмо избјегли кориштење пестицида у воћарској производњи током периода када су пчеле најактивније. Због несавјесних пољопривредника, управо од пестицида мени су прошле године страдале десетине пчелињих друштава. И шта? Нити кога тужити, нити од кога одштету тражити“, каже за крај Ђорђе Јевтић.

Семберија инфо