СЕМБЕРСКО ПОВРЋЕ ПОЗНАТО И ПРИЗНАТО У РЕГИОНУ :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРСКО ПОВРЋЕ ПОЗНАТО И ПРИЗНАТО У РЕГИОНУ


У организацији Градске управе и Аграрног фонда Бијељина на градском тргу отворена је Прва дводневна изложба поврћа на којој је своје производе и прерађевине од поврћа изложило тридесетак произвођача поврћа из Црњелова, Велике Обарске Трњака, Бродца, Љељенче, Којчиновца, Јоховца, Јање, Дворова и других семберских села. Манифестација се завршава у недјељу, када ће бити проглашени најбољи произвођачи поврћа.

Градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић , отварајући изложбу поврћа, истакао је том приликом да су вриједне руке семберских произвођача и њихов труд представљени на овој јединственој изложби поврћа.



“Овом приликом пољопривредницима исказујемо захвалност на томе што хране народ Семберије, Републике Српске, БиХ и региона својим производима.  Основни циљ који је постављен пред ресорно министарство и локалне управе јесте да се достигне фамозних шест одсто аграрног буџета и ми ћемо на томе радити. Већ смо извршили одређене помаке у том правцу. Наш циљ је да задржимо што већи број људи на селу и да они од свог поштеног рада могу живјети. Захваљујем свим произвођачима на изложеним производима и на учешћу на овој изложби”, истакао је градоначелник Петровић.



Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина истакао је да се на овакав начин семберско поврће приближава крајњим купцима и потрошачима, као и семберским домаћицама које ће и ове године припремати традиционалну зимницу.

Раде Јовичевић из Трњака каже да је Бијељина град повртлара и да је у региону позната по томе.



“Ово је била изузетно тешка година за произвођаче, прије свега, због суше, али и због прекомјерног увоза. Произвођачи поврћа очекују подстицаје, јер ће тешко покрити трошкове производње”, каже Јовичевић. Милан Крбањевић, произвођач лубенице, на површини од четири хектара, из Доњег Црњелова каже да је лубеница овог љета изузетно слатка, јер су јој сунчани дани одговарали.



“Ипак , нисмо задовољни продајном цијеном, али, наше остаје да се боримо и да радимо. Имамо примјерке лубенице и по 25 килограма. Нема кукања, биће боље наредне године”, каже Крбањевић.

Семберија инфо