НОВО У ФОНДУ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Систем за стимулацију кичмене мождине олакшава живот :: Semberija INFO ::

 

НОВО У ФОНДУ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Систем за стимулацију кичмене мождине олакшава живот


Бол је одувијек била најнепријатнији пратилац скоро сваке болести, а то се посебно односи на њену неуропатску компоненту. Пацијентима који имају јак и неиздржив неуропатски бол, којима конвенционалне методе лијечења нису дале резултате, из Фонда здравственог  осигурања јављују да сада имају рјешење - то је систем за стимулацију кичмене мождине.
 
Ријеч је о уградњи система за неуромодулацију који се састоји од неколико компонената (електроде и неуростимулатори) који би требало да хроничну, неуропатску бол замијени са благим трњењем, чиме се бол отклања или чини значајно подношљивијом, а знатно унапређује квалитет живота обољелих’’, појашњава за портал Семберија инфо шефица бијељинске канцеларије Фонда здравственог осигурања Нада Милошевић.
 
Ову здравствену услугу прво ће, и то ускоро, почети да користе пацијенти Завода за физикалну медицину и рехабилитацију ,,Др Мирослав Зотовић“ у Бања Луци. Поред тога што ће систем за стимулацију кичмене мождине обољелима отклањати бол, стручњаци ове здравствене установе су процијенили да ће његовом примјеном бити и знатно мањи трошкови лијечења пацијената са хроничним болом кичме. Процјењују да ће укупна директна уштеда за једног пацијента износити 5.100 марака годишње, управо из разлога јер ће се смањити дуге хоспитализације, престаће потреба за слањем пацијената на продужену медицинску рехабилитацију и слично.
 
-Наиме, ради се о пацијентима који су у највећем броју случајева били изложени бројним операцијама кичме, рехабилитационим третманима и морали су да користе многобројне терапије, па ће се, захваљујући овом уградбеном материјалу, умањити или чак престати потреба за употребом лијекова за неуропатску бол. Познато је да је лијечење хроничног бола скупо за сваки здравствени систем зато што пацијенти користе многе ресурсе здравственог система због учесталих хоспитализација у потрази за ефикаснијим лијечењем. Хронична бол знатно утиче и на радну способност, па болесници са хроничним, посебно са неуропатским болом, дуго изостају са посла због боловања. Такође, неуропатска бол је разлог и ранијег одласка у пензију’’, указује Нада Милошевић и додаје да је систем за стимулацију кичмене мождине знатно ефикаснији метод лијечења, а доноси корист и цијелом здравственом систему.
 
Будући да се у Републици Српској годишње уради око 300 операција на кичменом стубу и да се многи пацијенти након операције поново јављају љекару због неиздрживог бола, у Фонду здравственог осигурања РС истичу да ће ова нова услуга знатно побољшати живот обољелих, посебно у смислу побољшања радне способности.
 
Нове здравствене услуге

-Са овом новом здравственом услугом, и у овој години настављен је тренд увођења нових здравствених услуга у нашим болницама, а све у циљу да се смањи број упућивања пацијената на лијечење изван Републике Српске’’, каже  Нада Милошевић, најављујући да би у овој години требало да се уведе 40-ак нових услуга које ће бити уведене у области нуклеарне и интензивне медицине, урологије, кардиологије, онкологије, те  више високодиферентних дијагностичких услуга из неколико области. Такође, биће уведене и нове услуге ургентног центра, услуге из области стоматологије и рехабилитације слуха и говора и др.
 
Кад је ријеч о финансирању нових услуга њих ће финансирати Фонд здравственог осигурања РС, док ће пацијенти, који нису ослобођени плаћања партиципације, учествовати у трошковима у складу са Одлуком о партиципацији. Рецимо, све услуге ургентног центра које ће пружати Универзитетски клинички центар РС у потпуности ће финансирати ФЗО, без учешћа осигураника, јер је ријеч о хитном збрињавању пацијената.
 
-Међу новим услугама из области урологије је и ласерска ресекција тумора мокраћне бешике, чија је пуна цијена 3.000 марака, а осигураник ће плаћати 300 марака партиципације.Терапија неуро - ектодермалних тумора са радиојодом, која ће се пружати у оквиру нуклеарне медицине, Фонд ће коштати чак 6.200 марака, док ће осигураници који плаћају партиципацију у трошковима учествовати са 310 марака’’, наводи Нада Милошевић, указујући да се увођењем нових услуга из године у годину додатно побољшава квалитет и доступност здравствене заштите осигураника, јер су им неке од најсавременијих терапија и метода лијечења сада доступне и у Републици Српској, а увођење нових услуга у здравствени систем омогућено је првенствено набавком нове медицинске опреме и едукацијом кадрова.

-Само у протекле четири године у наш здравствени систем уведено је око 200 нових услуга, што је од изузетног значаја првенствено за пацијенте који су раније због тих услуга морали путовати на лијечење изван Републике Српске и излагати се додатним трошковима. Такође, увођењем нових услуга и наше здравствене установе остварују додатне приходе, захваљујући којим могу даље да унапређују свој рад и квалитет услуга’’, истиче за портал Семберија инфо Нада Милошевић.

Семберија инфо