Градска борачка организација Бијељина и Градска Управа Града Бијељина: Цијена слободе је увијек висока :: Semberija INFO ::

 

Градска борачка организација Бијељина и Градска Управа Града Бијељина: Цијена слободе је увијек висока


Градска борачка организација Бијељина и Градска Управа Града Бијељина, у сарадњи са Организацијом породица погинулих бораца Бијељина, данас, 31. марта,  обиљежава ,,Дан одбране Града Бијељина''. Поводом обиљежавања овог значајног дана, у 15 часова  положени су вијенци и цвијеће испред Централног Споменика погинулим борцима у Одбрамбено - отаџбинском рату''.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, обративши се присутнима, истакао је да је прошло пуних 29 година откако је српски народ Семберије узео судбину у своје руке.



„Били су то дани када опстати на овим просторима није била ствар избора, већ једина могућност која је долазила у обзир. Рат нисмо тражили, нити нам је требао, али, није било први пут у историји да смо се нашли на прекретници. Попут славних предака, из наших буна и устанака, балканских и свјетских ратова, 1990. године Бијељина, Семберија и Република Српска су се одлучили за слободу. Цијена слободе је увијек висока, поготово на нашим просторима, али су њени плодови несумњиви и свијетли“, истакао је том приликом градоначелник Петровић.

Имајући у виду епидемиолошке мјере које су на снази, уз поштовање упутстава надлежних органа, представници Градске борачке организације обратили су се јавности сљедећим ријечима.



- Један од основних програмских циљева Градске борачке организације Бијељина је његовање слободарских традиција српског народа, а самим тим и обиљежавање значајних датума из протеклог Одбрамбено - отаџбинског рата. ,,Дан одбране Града Бијељина'',  који данас обиљежавамо, то сигурно и јесте. ГБО Бијељина је заједно са другим субјектима протеклих година на достојанствен начин обиљежавала ,,Дан одбране Града Бијељина'', што чини и ове године. Овако ћемо поступати и свих наредних година, залажући се да овај догађај још више омасовимо, обогатимо новим садржајима и тиме покажемо будућим покољењима колико се мора цијенити слобода и допринос оних који су се за њу борили.

Дана 31.03.1992. године српски народ Семберије организовао се у циљу одбране и спречавања оног што се Србима на овим просторима дешавало у периоду од 1941. до 1945. године. Морали смо по сваку цијену спријечити неки нови Јасеновац и 13. озлоглашену ханџар дивизију. Морали смо предухитрити нови Сијековац и још многе покоље у које смо преваром и нашом лакомисленошћу доспјели. Да смо исправно поступили, показали су каснији злочин муслиманско - хрватских паравојних формација над припадницима ЈНА у Сарајеву и Тузли.
 
Српски народ је, уз помоћ припадника ЈНА, одбранио Бијељину и тиме осујетио намјеру муслиманско - хрватских паравојних формација и екстремистичких група да, заузимањем града, спријече повезивање осталог дијела територије БиХ насељене српским становништвом са матицом Србијом.
 
Град Бијељина је у току одбрамбено - отаџбинског рата био центар који је повезао западни и источни дио Републике Српске и центар који је Републику Српску повезао са матицом Србијом.
 
Кроз град Бијељина пролазио је коридор живота. У њему је у току Oдбрамбено-отаџбинског рата уточиште нашло близу 100. 000 Срба, протјераних са својих вековних огњишта. Све ове чињенице говоре о стратешком значају и изузетној важности града Бијељина, у току одбрамбено - отаџбинског рата, за српско становништво и за саму Републику Српску. Због свега тога, поносни смо на оно што смо урадили, јер смо тиме дали значајан допринос у одбрани српског народа на овим просторима и стварању Републике Српске.
 
Наше потомке морамо научити да више никад не смију дозволити да им се понови оно што се дешавало нашим прецима.
 
Морамо их научити да се оним који су нас кроз читаву историју угњетавали и убијали, не смије слијепо вјеровати, да сваку опасност морају предухитрити, да морају бити сложни и јединствени, јер је то једина формула која гарантује опстанак на овим просторима ,,тамног вилајета'' како га назва наш нобеловац Иво Андрић.
 
Одбранили смо Бијељину, то сматрамо својим успјехом, а ,,Дан одбране'' обиљежаваћемо и у наредном периоду и нико нас у томе не може спријечити.
 
У току протеклог одбрамбено - отаџбинског рата за слободу и стварање Републике Српске своје животе дало је скоро 1000 најбољих синова са овог подручја“, истакли су представници Градске борачке организације.



Вијенце и цвијеће  положили су градоначелник  Љубиша Петровић и предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић, у име Градске управе, представници Градске борачке организације, Удружења породица несталих и погинулих бораца, представника цивилних структура власти 1992 - 95. година, делегација Удружења „Ослободиоци“, Удружења Гарда Пантери, Трећег пјешадијског РС пука, бивши припадници ЈНА, делегација МУП-а РС, одборници и грађани.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић