Дом здравља Бијељина: Здравствени радници на првој линији одбране од пандемије :: Semberija INFO ::

 

Дом здравља Бијељина: Здравствени радници на првој линији одбране од пандемије


Бијељински Дом здравља више од годину дана функционише у специфичним условима организовања рада у ковид амбулантама у којима се обавља преглед пацијената са симптомима вируса корона. За сада све беспријекорно функционише, јер и у вријеме повећаног броја заражених вирусом корона равномјерно се пацијенти упућују у Ковид болницу, лијече се амбулантно и води се рачуна о томе да не дође до слома здравственог система.



Вера Јефтић, главна медицинска сестра у Служби породичне медицине Дома здравља Бијељина каже да је од 33 године ради у здравству, четрнаест година провела у Служби породичне медицине. 

“За све нас здравствене раднике, па и за грађане, ово је нова и неуобичајена ситуација. Брзо смо се организовали и издвојили смо пацијенте који имају симтоме вируса корона. Њиховом брзом изолацијом смо успијевали да успоримо динамику заражавања. Наше двије ковид амбуланте раде у двије смјене, а имамо и Ковид амбуланту при Служби хитне помоћи за ноћне прегледе пацијената. Максимално смо се ангажовали да бисмо све пацијенте дочекали и обавили неопходне прегледе”, каже Вера Јефтић.

Она истиче да пацијенти прво улазе на тријажни пункт, гдје се мјери тјелесна температура.
“Што је најважније, у ходницима Дома здравља није до сада било пацијената који су позитивни на вирус корона. Све “сумњиве” пацијенте шаљемо одмах у ковид амбуланте. Претпоставка за упућивање је дуготрајни кашаљ, повишена температуре, гастроинтестиналне тегобе.

Сваки пацијент има тријажни лист, на основу чега се пацијенти упућују у ковид амбуланте или на редовне прегледе”, каже Вера Јефтић, истичући да су катастрофалне поплаве из 2010. и 2014. године биле велики тест за бијељинске здравствене раднике и да су их научили додатној мобилности и реаговању у ванредним ситуацијама.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић