Министар Вјекослав Петричевић посјето Орао: Добијање лиценци у завршној фази :: Semberija INFO ::

 

Министар Вјекослав Петричевић посјето Орао: Добијање лиценци у завршној фази


Добијање лиценци за сервисирање авионских и хеликоптерских мотора налази се у завршној фази, изјавио је министар привреде и предузетништва у Влади РС Вјекослав Петричевић након посјете и разговора са пословодством предузећа за производњу и ремонтовање турбо – млазних мотора „Орао“ у Бијељини.

 Министар Петричевић је том приликом изјавио да је „Орао“ носилац развоја намјенске индустрије у Републици Српској.
„Са руководством „Орла“ и вршиоцем дужности директора АД „Орао“ Ненадом Лалићем разговарао сам о пројектима који су започети прије пандемије вируса корона. У комуникацији смо са представницима руске компаније „Ростех“, са којима смо у завршној фази на добијању лиценци за сервисирање авионских и хеликоптерских мотора. Добили смо увјерење од њихових представника да би тај процес требало да буде завршен до краја септембра и искрено се надамо да ће комерцијална понуда бити повољна, као што смо добили увјерење и од представника Руске Федерације“, изјавио је министар Петричевић.

 Он је истакао да је на састанку разговарано и о пројектима који су започети са Војском Србије, који у значајној мјери могу обезбиједити дугорочнију будућност „Орла“.

"Сви разговори су доведени у завршну фазу. Чекамо да се формира Влада Србије, како бисмо финализовали разговоре и пројекте који се односе на „Орао“, изјавио је министар Петричевић, нагласивши да је „Орлу“, предузећу које је 80 одсто извозно тржишно орјентисано, Влада РС омогућила одгоду плаћања пореза и доприноса.

Ненад Лалић, вршилац дужности директора „Орла“ изјавио је да „Орао“ има изузетно добру сарадњу са Владом РС и локалном заједницом, те да очекује помоћ од Владе РС у наступу на руском и српском тржишту.
„За сада „Орао“ несметано извози на тржиште Индије, Италије, Велике Британије, Малезије, Бурме, УАР, а планиран је и одлазак у Нигерију ради склапања пословног аранжмана. Финансијско стање у „Орлу“ је стабилно, радници редовно примају плату, а остаје нам проблем измирења пореза и доприноса, око два милиона репрограмираних и исто толико текућих обавеза из ове године, чије је плаћање Влада РС одгодила до краја године. Тренутно запошљавамо око 400 радника, исплаћујемо редовно плате, измирујемо обавезе према добављачима и комерцијалним банкама“, изјавио је Ненад Лалић.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић
​Фото - Б.Милошевић