:: Semberija INFO ::

 

Oluja poharala pola Evrope, ima mrtvih (FOTO, VIDEO)


FOTO: TANJUG/AP
PARIZ - Snažna oluja Ciaran pogodila je sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije nego što se u proširila na Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko povrijeđenih osoba, objavile su lokalne vlasti u petak.

Ciaran je prouzrokovao jednu smrt u Nizozemskoj kada je u jugoistočnom gradu Venrayu blizu njemačke granice stablo palo na osobu, saopštila je policija u četvrtak.

Stabla koja su padala povrijedila su ljude na nekoliko drugih mjesta, uključujući i jednu ženu u Hagu, saopštila je policija. Bicikliste su takođe pogodile grane i stabla koja su padala.U Francuskoj su dvije osobe poginule, a 15 ih je povrijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo. U Le Havreu je čovjeka zahvatio nalet vjetra dok je zatvarao prozorske kapke i smrtno stradao.

Oko 1,2 miliona domaćinstava ostalo je bez struje, a stotine hiljada isključeno je iz mreže mobilne telefonije. Vjetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat. Srušena stabla blokirala su ceste i željezničke pruge. Nastala je znatna materijalna šteta. Zbog oluje su otkazane stotine letova. Vlakovi za Pariz i iz njega takođe nisu saobraćali, a pogođen je i brodski saobraćaj.Snažni vjetrovi takođe su duvali na području planina Harz u središnjoj Njemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu nakon što ju je udarilo stablo u padu, rekli su vatrogasci u gradu Goslaru. Četrdesetšestogodišnja žena iz Bavarske planinarila je sa suprugom i dvoje male djece na 600 metara visokoj planini Rammelsberg u blizini Goslara kada je smrtno stradala. Oluja je takođe srušila dalekovode i djelimično su zatvorena dva autoputa u planinama Harz, rekli su vatrogasci.U centralnoj italijanskoj regiji Toskani najmanje tri osobe izgubile su život zbog vremenskih uzbuna na većem dijelu zemlje. Predsjednik Toskane Eugenio Giani rekao je da su dvije osobe poginule u opštini Montemurlo, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Firence, gdje se izlila rijeka. Treća osoba umrla je u Rosignanu na toskanskoj obali.

"Nikad nismo zabilježili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta", rekao je Giani na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru, u ranim jutarnjim satima u petak.Predviđa se da će se kiša i jaki vjetrovi pomicati prema južnim regijama Italije, objavila je tamošnja agencija za civilnu zaštitu.

Također u četvrta, Ciaran s Atlantika pogodio je Britaniju, Belgiju i Nizozemsku, te su otkazane stotine letova.

Veći dio sjeverne njemačke obale bio je pod upozorenjima na oluju u četvrtak prije očekivanog dolaska Ciarana, prema njemačkoj meteorološkoj službi (DWD).Ciaran se kretao od La Manchea preko Engleske prema Sjevernom moru. Oluja posebno ugrožava sjevernomorsko obalno područje Istočne Frizije i sjevernomorski otok Helgoland, navodi DWD.

I cannot stress this enough.

The ocean is a very powerful thing and if you underestimate it, this is what happens. Don't take risks, and keep a safe enough distance from sea fronts!#StormCiaran pic.twitter.com/BfYU0yuoR4

— MetWatch ☈ (@MetWatchUK) November 2, 2023

Na Baltičkom moru očekuje se nastavak jakih vjetrova u većem dijelu, no predviđaju se jači udari od Flensburga do Fehmarna i otoka Rügena.

Očekuje se slabljenje vjetra prema vikendu, ali će se olujni i kišni uslovi zadržati, prenosi Hina.

#Cornwall and the wrath of Storm Ciaran....????#StormCiaran #Ciaran pic.twitter.com/2YGC4KCawa

— Volcaholic ???? (@volcaholic1) November 2, 2023

(Nezavisne)