:: Semberija INFO ::

 

Rimčeva Nevera srušila Ginisov rekord u vožnji - unazad (VIDEO)


Foto: Rimac automobili
Nevera, elektrtični hiperautomobil Mate Rimac ušao je u Ginisovu knjigu rekorda, vozeći - unazad.

Rimčeva Nevera srušila je rekord za najbržu vožnju unazad dostigavši brzinu od 275 kilometara na čas. Rezultat je sada zvanično potvrđen i iz Ginisove knjige rekorda.

Poduhvat je ostvaren 7. oktobra na Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj.

Nevera je ranije ove godine oborila više od 20 rekorda ubrzanja i kočenja u jednom danu, kao i na mjesto svog rekordnog postizanja najveće brzine od 412 km/h.

Za razliku od automobila s unutrašnjim sagorijevanjem, ili čak nekih električnih automobila, pogon Nevere nema brzine – četiri pojedinačna motora idu ili unatrag ili naprijed.

„Tijekom razvoja nam je palo na pamet da bi Nevera vjerojatno bila najbrži automobil na svijetu u vožnji unazad, ali smo se tome samo nasmijali. Aerodinamika , hlađenje i stabilnost ipak nisu bili razvijeni za brzu vožnju unazad. No , onda smo počeli razgovarati o tome kako bi bilo zabavno pokušati. Naše su simulacije pokazale da bismo mogli postići više od 200 km/h, ali nismo imali ideju koliko bi to bilo stabilno – bilo je to neistraženo područje", rekao je Matija Renić, glavni inženjer Necere.

Goran Drndak, testni vozač i čovjek na ovoj misiji, rekao je da mu je u samoj vožnji definitivno trebalo neko vrijeme za priviknuti se.

"Okrenuti ste unazad i gledate krajolik kako juri sve brže i brže, osjećate kako vam vuče vrat prema naprijed – gotovo isti osjećaj koji biste inače imali pri snažnom kočenju. Pažljivo pomičete volan, pazeći da ne poremetite ravnotežu, pazite na svoju putanju i kočenje kroz retrovizor, cijelo vrijeme pazeći na brzinu. Unatoč tome što je to gotovo potpuno suprotno načinu na koji je automobil dizajniran i razvijen, Nevera je postigla još jedan rekord”, istakao je on kako je saopšteno iz kompanije Rimac automobili.(Nezavisne)