Đoković poslije pet godina ponovo na Indijan Velsu, juri 99. titulu :: Semberija INFO ::

 

Đoković poslije pet godina ponovo na Indijan Velsu, juri 99. titulu


Izvor: Glas Srpske

INDIJAN VELS - Prvi od devet turnira iz masters serije počinje danas, a trajaće do 17. marta. Najbolji teniser svijeta Novak Đoković posljednji put na Indijan Velsu igrao je prije pet godina i na predstojećem turniru pokušaće da dođe do 99. titule u karijeri.

Novak Đoković je jedini igrač koji je osvojio svih devet turnira iz ATP masters serije. Na osam od devet turnira najmanje po tri puta je bio najbolji.

Srpski teniser trenutno dijeli rekord po broju titula u Kaliforniji sa Rodžerom Federerom - imaju po pet, a na ovogodišnjem izdanju imaće prilike da postavi novo dostignuće, pipe RTS.

Pored broja titula, Đoković je vlasnik i rekorda na turniru po broju uzastopnih pobjeda, načinio ih je 20 u periodu od 2014. do 2017. godine.

Poznato je da je srpski as jedini igrač koji je ikada osvojio sva četiri grend slema najmanje tri puta, a uz to i ima i 98 titula u karijeri. Na Indijan Velsu najbolji teniser svih vremena imaće priliku da dođe do 99. trofeja.

Prvog dana turnira u Indijan Velsu dvojica srpskih predstavnika pokušaće da se domognu drugog kola.

Dušan Lajović trenutno nalazi na 56. mjestu ATP liste, a očekuje meč sa 46. teniserom svijeta, Fincem Emilom Rusuvorijem.

U jedinom dosadašnjem susretu dvojice tenisera koji je odigran 2021. u Torontu, srpski teniser je pobijedio nakon tri seta.

Na teren će i Miomir Kecmanović, trenutno 47. igrač svijeta, kog očekuje duel sa devet mjesta slabije plasiranim Italijanom Lorencom Sonegom.

Dva tenisera su se do sada sastajala šest puta - posljednji put u Rio De Žaneiru prije dvije godine - i izjednačeni su po broju pobjeda.

Novak Đoković je slobodan u prvom kolu, a u drugom očekuje pobjednika meča između Australijanca Aleksandra Vukića i nekoga od kvalifikanata.

Đoković nije igrao takmičarski meč još od polufinala Australijan opena u kome je poražen od Janika Sinera, kasnijeg pobjednika na grend slemu u Melburnu.

U trećem kolu mogao bi da uslijedi duel sa Tomasom Martinom Ečeverijem, a onda i potencijalno sa Igoom Amberom ili Tomijem Polom.

S druge strane žreba, Karlos Alkaraz bi u drugom kolu mogao na pobjednika duela između Van Aša i Arnaldija, dok će Janik Siner startovati protiv boljeg iz meča Giron - Kokinakis.

Danila Medvedeva prvo očekuje susret sa pobjednikom duela Kobolija i Karbaljes Baena, dok će Rafael Nadal u prvom kolu igrati protiv Miloša Raonića, a ukoliko bude uspešan, slijedi okršaj sa Holgerom Runeom.

Potencijalna četvrtfinala, kada je riječ o nosiocima: Đoković - Hubert Hurkač, Danil Medvedev - Holger Rune, Andrej Rubljov - Janik Siner, Karlos Alkaraz - Aleksander Zverev.

Đokovićev potencijalni rival u polufinalu bi bio Danil Medvedev.

U ženskoj konkurenciji Srbija neće imati predstavnicu, jer je Aleksandra Krunić u prvom kolu kvalifikaciza za glavni žrijeb poražena od Sare Erani.

Ukupni nagradni fond mastersa u Indijan Velsu je 11.918.990 dolara.

"Teniski raj"

Otvoreno prvenstvo Indijan Velsa se održava od 1976. godine u istoimenom malom kalifornijskom gradu. Turnir je dio ATP masters 1000 serije u muškoj konkurenciji, a u ženskoj konkurenciji pripada VTA 1000 seriji. Turnir se igra na tvrdoj podlozi.

Teniska bašta, odnosno vrt u Indijan Velsu otvoren je u martu 2000, a ubrzo je to mesto postalo poznato širom sveijta, često simbolično nazvano "teniski raj".

Teniski vrt u Indijan Velsu ima drugi najveći teniski stadion na svijetu, Centralni teren kapaciteta 16.100 mesta za gledaoce. Ostali stadion primaju znatno manji broj teniskih ljubitelja.