Francuzi se poklonili Novaku: Đoković dobija bistu u Francuskoj :: Semberija INFO ::

 

Francuzi se poklonili Novaku: Đoković dobija bistu u Francuskoj


Izvor: Informer / Glas Srpske

Novak Đoković, prvi teniser svijeta, dobiće bistu u Francuskoj.

Na inicijativu predsjednika udruženja “Svi Srbi u Parizu“, Saše Pešića, i angažovanje i rad legende motociklizma Dragoslava Kuleta Perišića, koji je vodio pregovore i zajedno sa Sašom radio na projektu, na vanrednoj sjednici Skupštine opštine grada Tonon le Ban odlučeno je da najbolji teniser svih vremena dobije bistu u ovom gradu.

To nije sve, kako prenosi portal “ssup.fr”, po Novaku Đokoviću će se zvati hala i kompleks teniskih terena u ovom najvećem francuskom gradu na obali Ženevskog jezera.

– Ova sjajna vijest pokazuje da se inicijativom i radom samo dva pojedinca, bez ičije pomoći, može mnogo učiniti na promociji srpstva i jačanja srpsko-francuskog prijateljstva. Ovo će biti prva bista u Evropi sa likom Novaka Đokovića. Za ovu odluku su glasali svi članovi izvršnog veća ovog grada na čelo sa predsjednikom opštine Kristof Aminjon. U martu mjesecu se planira sastanak sa Novakom Đokovićem i njegovim timom kako bi se dogovorili detalji oko prisustva srpskog tenisera na inauguraciji biste i imenovanja hale i teniskih terena koji će nositi njegovo ime – navodi pomenuti portal.

Ideja Kuleta Perišića je da se bista pravi od najboljeg mermera u Srbiji iz rudnika mermera Venčac kod Aranđelovca a da to urade zajednički jedan umhetnik iz Srbije i jedan iz Francuske. Inaguraciji će prisustvovati predshednik Francuske teniske federacije, Žil Meroton sa svojim prijateljem, predshednikom teniskog saveza Tonon le Bana Džerarom Bastijanom.

Podsjećamo Novak Đoković ima razloga da voli Francusku, tri puta je osvojio Rolan Garos 2016, 2021. i 2023. godine. Takođe, pobijedio je i sedam puta na mastersu u Parizu, posljednji put prošle sezone, prenosi Informer.