U Njemačkoj danas počinje EP, rukometaši BiH na startu protiv branioca naslova Švedske :: Semberija INFO ::

 

U Njemačkoj danas počinje EP, rukometaši BiH na startu protiv branioca naslova Švedske


Izvor: Fena (H.S.) / BHRT

Uvodnim utakmicama Francuska - Sjeverna Makedonija te Njemačka - Švajcarska danas će u zatvorenom nogometnom stadionu u Merkur Špil-Arena u Dizeldorfu, pred rekordnih više od 50.000 gledalaca, početi 16. evropsko prvenstvo za rukometaše.

Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, među kojim je i selekcija Bosne i Hercegovine, koja na evropskoj smotri učestvuje drugi put zaredom. Na prošlom EP-u 2020. godine u Mađarskoj i Slovačkoj bh. rukometaši zauzeli su 23. mjesto.

Reprezentacije su raspoređene u šest grupa sa po četiri ekipe, a utakmice će se u narednih 18 dana, pored navedena dva susreta u Dizeldorfu, igrati i u Berlinu, Kelnu, Hamburgu, Hanoveru, Manxajmu i Minhenu. 

Titulu u Njemačkoj brane rukometaši Švedske, koji su u na prošlom EP-u u finalu u Budimpešti savladali Španiju sa 27:26. Upravo će Šveđani u E grupi biti prvi protivnik izabranika selektora Irfana Smajlagića.

Susret Švedska - BiH je na programu u četvrtak, 11. januara, u SAP Areni kapaciteta 13.200 gledalaca u Manhajmu, s početkom u 20.30 sati. Ostala dva susreta grupne faze ekipa BiH igrat će se također u Manhajmu 13. januara protiv Nizozemske (18.00 sati) te 15. januara protiv Gruzije (18.00).  

Pored Šveđana i Španaca u najuži krug favorita prema kladionicama su ekipe Francuske, Danske te domaćina Njemačke.

Grupe na 16. EP:
A-grupa (Dizeldorf, Berlin): Francuska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Švicarska
B-grupa (Manhajm): Španija, Austrija, Hrvatska, Rumunija
C-grupa (Minhen): Island, Mađarska, Srbija, Crna Gora
D-grupa (Berlin): Norveška, Slovenija, Poljska, Farska Ostrva
E-grupa (Manhajm): Švedska, Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Gruzija
F-grupa (Minhen): Danska, Portugal, Češka Republika, Grčka

Kao i prije dvije godine EP će se igrati u dvije grupne faze, nakog čega će uslijediti i eliminacione borbe. U prvom i drugom dijelu plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz svake grupe.

U prvom dijelu prvenstvo će se održati u Berlinu, Manhajmu i Minhenu. U drugom dijelu takmičenja grupe će se ukrštati, a reprezentacije će odigrati po četiri utakmice. U Prvoj će igrati po dvije najbolje reprezentacije iz grupa A, B, C u Kelnu, a u Drugoj grupi u Hamburgu najbolje ekipe iz grupa D, E i F.

Finalisti EP-a osigurat će nastup na SP-u 2025. čiji će domaćini biti Hrvatska, Danska i Norveška, a prvak Evrope će se direktno kvalifikovati za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu. Eliminacioni susreti će se održati u Kelnu.

Na dosadašnjim prvenstvima najuspješnija je Švedska sa pet titula, slijede Francuska sa tri, dok Španija, Danska i Njemačka imaju po dvije tutle.

Među 18 sudijskih parova koji će dijeliti pravdu na EP-u Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, to su braća Amar i Dino Konjičanin iz Visokog.