Sportska 2024. u znaku OI i EP u fudbalu: Novak, Piksi i košarkaši na potezu :: Semberija INFO ::

 

Sportska 2024. u znaku OI i EP u fudbalu: Novak, Piksi i košarkaši na potezu


Izvor: Glas Srpske / Dejan Kondić

BANjALUKA - Svaka godina u kojoj se održavaju Olimpijske igre je posebna, a kada je ona garnirana Evropskim prvenstvom u fudbalu spektakl je potpun.

Početak godine obilježiće kontinentalni šampionat u rukometu, koji se od 10. do 28. januara održava u Njemačkoj. Srbija i BiH pokušaće da budu među najprijatnijim iznenađenjima. “Orlovima” je cilj da preko EP izbore plasman na Olimpijske igre u Parizu, koje su na programu od 26. jula do 11. avgusta. Istu želju i podjednako težak zadatak imaće i srpski odbojkaši. Njih put do najveće svjetske smotre vodi preko rang-liste.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije će od 8. do 11. februara igrati protiv Brazila, Australije i Njemačke u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a turnir će biti održan u Rio de Žaneiru. Kako je za prolazak na takmičenje u Parizu, potrebno završiti među tri najbolje ekipe “orlicama” će biti dovoljna samo jedna pobjeda za nastavak kontinuiteta učešća na Igrama, jer su bile dio OI u Riju 2016. godine i Tokiju 2021.

Šansu da odu na Igre imaju i vaterpolisti Srbije. Prvu već od 3. do 16. januara, kada je na rasporedu Evropsko prvenstvo, sa kojeg će samo šampion na OI. Ako “delfini” ni tada ne uspiju, onda će novu priliku imati od 2. do 18. februara, kada se u Dohi igra Svjetsko prvenstvo, sa kojeg će čak četiri ekipe obezbijediti vizu za olimpijski turnir.

Inače, plasman na Igre koje se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta ostvarili su košarkaši, odbojkašice, basketaši 3h3, te atletičari Ivana Španović, Milica Gardašević, Angelina Topić, po jedan biciklista i biciklistkinja, bokseri Vahid Abazov, Natalija Šadrina, muški i ženski četverci u kajaku, veslač Jovana Arsić, streljači Zorana Arunović i Damir Mikec, plivač Andrej Barna i rvači Andrija Mićić, odnosno Hetik Cabolov.

Na prethodnim igrama u Tokiju srpski sportisti osvojili su devet medalja, tri zlatne, jednu srebrnu, pet bronzanih, što je rekord srpskog olimpijskog tima. U Parizu se očekuje više. Novak Đoković pored želje da konačno osvoji “kalendarski slem”, odnosno sva četiri grend slema u jednoj godini nišani i zlato sa Olimpijskih igara, jedino koje nema u svojoj kolekciji. Dosta se očekuje od srebrnih košarkaša sa minulog Mundobasketa, koji bi trebalo da budu jači za Nikolu Jokića.

Što se tiče fudbala, “orlovi” se poslije 24 godine vraćaju na Evropsko prvenstvo. Nacija će četi Dragana Stojkovića Piksija držati palčeve da bar izađe iz grupe, a ako do toga dođe pamtiće se dugo ova godina. Takmičenje je od 14. juna do 14. jula, a Srbija je u grupi sa Slovenijom, Danskom i Engleskom.

Republika Srpska

Dosta od ove godine očekuju i sportisti u Republici Srpskoj. Borčevi fudbaleri na najboljem su putu da osvoje titulu u Premijer ligi, rukometaši i rukometašice “crveno-plavih” žele isto, kao i košarkaši Igokee. Šampionski lovor braniće odbojkaši Radnika, konkurencija je nikad jača, ali i želja Bijeljinaca nikad veća da “ne daju” titulu. Takođe, publika u Republici Srpskoj biće uskraćena za teniski spektakl Srpska open, jer se turnir vraća u Bukurešt.