Finale Borusije i Reala: Trenutak istine na "Vembliju" :: Semberija INFO ::

 

Finale Borusije i Reala: Trenutak istine na "Vembliju"


Foto: Tanjug/AP
Večeras će biti spuštena zavjesa na fudbalsku klupsku sezonu u Evropi. Stigli smo do samog kraja najjačeg evropskog takmičenja Lige prvaka, a trenutak istine i odluka o novom vlasniku titule pobjednika Lige šampiona past će u dvoboju Borusije iz Dortmunda i Reala iz Madrida.

Ovo je bila posljednja sezona u starom formatu Lige šampiona, jer od naredne sezone 2024/25. na snagu stupa novi format takmičenja koji će donijeti novu ligašku fazu umjesto grupne, drugačiji sistem žrijeba i raspored, kao i drugačiju nokaut fazu.

Finale Liga šampiona 2024. godine igra se na najvećem engleskom stadionu, kultnom "Vembliju". Ovo je treći put da je "Vembli" domaćin finalne utakmice najjačeg klupskog fudbalskog takmičenja na planeti, a prvi put od 2013. godine. Prethodna dva puta na njemu su se igrala finala 2011. i 2013. godine. Interesantno je da je ovo treći plasman Borusija Dortmunda u finale i drugi put kada se ono igralo na "Vembliju". Njemački tim juri svoj drugi trofej u takmičenju. Prethodni su osvojili 1997. godine pobjedom protiv Juventusa u finalu odigranom u Minhenu.

"Igraćemo protiv izuzetno jakog tima, koji je često igrao finala, ali znamo da je sve moguće u jednom meču. Vjerovatno bi bilo teško da pobijedimo Real Madrid u ukupnom skoru ako odigramo deset utakmica. Međutim , kada igramo jedan meč, sposobni smo da pobijedimo svaki tim na svijetu", rekao je Edin Terzić, trener Borusije iz Dortmunda.

Terzić je podsjetio da je Borusija ove sezone u Ligi šampiona pobijedila Njukasl, Milan, Pari Sen Žermen, Atletiko Madrid i PSV.

"Iz utakmice u utakmicu bilo nam je sve teže. Kada smo već stigli ovako daleko, želimo da učinimo i ovaj posljednji korak. Da , teško je. Svaka utakmica je zahtjevna, ali ništa nije nemoguće", naglasio je Terzić.

Borusija je 28. maja 1997. godine u Minhenu osvojila Ligu šampiona pošto je u finalu pobijedila Juventus sa 3:1. Zanimljivo je da je Edin Terzić tada bio navijač tima iz Dortmunda.

"Imao sam 14 godina. Sljedećeg dana sam bio na aerodromu, kada su igrači sletjeli, sa mojim bratom", sjetio se trener Borusije.

Priznaje da mu nedostaje iskustvo koje ima trener Reala Karlo Anćeloti.

"Pola svog života sam trener, a još sam mlad u ovom poslu. Koristim se zato iskusnijim ljudima kako ne bih pravio greške koje se mogu izbjeći", rekao je Terzić.

O trofejima"kraljevskog kluba" nije potrebno puno govoriti. Osvojio ih je 14 u Ligi prvaka, po čemu je apsolutni vladar ovog takmičenja. Posljednji trofej osvojio je prije dvije godine pobjedom nad Liverpulom. Međutim , iako ga mnogi vide kao izrazitog favorita, iz "kraljevskog kluba" ipak se trude biti umjereni u svojim izjavama. Trener Reala Karlo Anćeloti izjavio je da je njihov rival Borusija Dortmund zasluženo izborila plasman u finale Lige šampiona, te skida ulogu favorita sa svog tima u ovom meču.

"Nećemo da kažemo da smo favoriti, igramo protiv tima koji je zasluženo u finalu. Znam da će to da bude borba kao u svakom drugom finalu. Borusija Dortmund je u prethodnim fazama takmičenja eliminisala jake timove kao što su Atletiko i Pari Sen Žermen. Niko u finalu Lige prvaka ne može biti favorit, jer finale igraju samo najbolji", rekao je Anćeloti.

Italijanski stručnjak je istakao da je srećan što će Real Madrid ponovo igrati u finalu. Anćeloti će se boriti za svoj peti trofej u Ligi šampiona, pošto je do sada po dva puta bio najbolji vodeći timove Milana i Reala.
"Doživio sam najviše emocija igrajući ovo takmičenje, a strast me gura naprijed", poručio je Anćeloti.
Finalna utakmica Real Madrid - Borusija Dortmund igra se u subotu sa početkom u 21 čas. Glavni sudija meča biće Slovenac Slavko Vinčić.