Grad Bijeljina: Saopštenje Kabineta gradonačelnika :: Semberija INFO ::

 

Grad Bijeljina: Saopštenje Kabineta gradonačelnika


Izvor: Kabinet gradonačelnika

Trodecenijskom šerifovanju Radike Marića semberskim fudbalom ne nazire se kraj, a dokaz tome su njegove prijetnje savjetniku gradonačelnika Radiši Petroviću uoči večerašnje Skupštine opštinskog fudbalskog saveza, zbog čega je protiv njega Petrović podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu.

Prijetnje savjetniku gradonačelnika upućene su u telefonskom razgovoru preko trećeg lica, a pored najogavnijih i najvulgarnijih uvreda, Marić je uputio i otvorene prijetnje srodnicima Petrovića - roditeljima, supruzi, ali i njegovom maloljetnom sinu. Lice preko koga su prijetnje upućene, a i ranije za vrijeme iznošenja spornih prijetnji upozorilo je Marića da može biti procesuiran zbog izgovorenog. Marića je, s druge strane u svom bezobrazluku i samoživosti istrajao do kraja, rekavši da ga za to nije briga i da će izrečeno ponoviti i pred policijom. 

Marić je pravosudnim organima već od ranije poznat jer je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sportskog radnika, u kojoj je istovremeno obavljao i po 5 ili više funkcija, bivajući za svaku masno plaćen. On je za to vrijeme više puta bio osuđivan, ali i discipilinski kažnjavan što dovoljno govori o tome kako je svoju šerifsku značku prisvojio ne poštujući zakon ali ni druge, niže propise. 

Suma sumarum, devet mjeseci zatvorskih kazni Marić je platio 22,5 hiljade uz novčanih kazni u iznosu od 16 hiljada maraka, odnosno, ukupno 38,5 hiljada maraka, dok je sa druge strane prema jednoj od pravosnažnoih presuda, prevarom neregistoravnih i nepostojećih klubova otuđio više od 207 hiljada maraka. Ništa od ovoga Radiku Marića ne sprečava da i dalje izvršava funkcije u fudbalskim savezima Republke Srpske i BiH, oko čega je i nastao problem nakon što je Petrović vršio legalno lobiranje na izbor novog predsjednika Opštinskog fudbalskiog saveza, a Marić je očigledno smatrao tu poziciju svojom monarhističkim pravom. 

Da li i nad samoprozvanim šerifom postoji zakon pokazaće se u epilogu krivične prijave koju je savjetnik Petrović podnio, a u kojoj se obrazlaže osnov sumnje za ostvarenje elemenata krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti, po Krivičnom zakoniku Republike Srpske.