Bekenbauer je bio jedan od trojice "odabranih" na planeti :: Semberija INFO ::

 

Bekenbauer je bio jedan od trojice "odabranih" na planeti


Izvor: Glas Srpske

Fudbalski svijet se oprašta od legendarnog Franca Bekenbauera koji je preminuo u 79. godini.

Bekenbauer će ostati upamćen kao najveći fudbaler kojeg je Njemačka imala i jedan od najboljih igrača svijeta svih vremena.

Bekenbauer je osvojio sve što je mogao u svojoj karijeri, a jedan je od trojice koji su bili svjetski prvaci i kao igrači i kao treneri.

Osim njega, to je uspjelo još samo Francuzu Didiju Dešamu i Brazilcu Mariju Zagalu, koji je takođe nedavno preminuo

Imao je nadimak "Kajzer" po kojem je bio poznat širom svijeta, kao i po svojoj prepoznatljivoj igri. Bio je defanzivac koji je aktivno učestvovao u kreiranju napada svojih timova. Na osnovu njegove igre izmišljena je pozicija "libero" u fudbalu. 

Preminuo Franc Bekenbauer

Igrao je za Bajern Minhen, Njujork Kosmos i HSV. S Bavarcima je četiri puta bio prvak Njemačke (1969., 1972., 1973. i 1974. godine) i tri puta je osvajao Ligu prvaka (1974., 1975. i 1976. godine). I s HSV-om je bio prvak Njemačke 1982. godine.

Osvojio je i četiri kupa Njemačke, te tri naslova sa Njujork Kosmosom, piše Avaz.

Bio je jedini defanzivac sa dvije Zlatne lopte, koje je osvojio1972. i 1976. godine, a kao fudbaler je 1972. predvodio Njemačku do titule šampiona Evrope. Dvije godine kasnije vodio je popularne "Pancere" do osvajanja Svjetskog prvenstva.

Bio je imenovan u Svjetski tim 20. vijeka 1998. godine, te u tim snova FIFA Svjetskog prvenstva 2002. godine. Takođe, 2004. je uvršten u FIFA spisak sa 100 najvećih živih svjetskih igrača.

Od 1994. do 2009. godine bio je na funkciji predsjednika Bajerna iz Minhena. 

Ugledni njemački "Bild" je objavio kako su smrt njegovog sina Stefana (Stephan) 2015. godine i glasine o korupciji na Svjetskom prvenstvu 2006. uticale na njega.

Od tada se i njegovo zdravlje pogoršalo. Infarkt oka, operacije srca, plus Alchajmerova bolest s pridruženom demencijom.