FK ,,Proleter’’ Dvorovi: MILOJE NIKOLIĆ :: Semberija INFO ::

 

FK ,,Proleter’’ Dvorovi: MILOJE NIKOLIĆ


Miloje Nikolić, učitelj, diplomirani defektolog, sekretar Mjesne zajednice Dvorovi, sportista, direktor Osnovne škole u Dvorovima i na sve to izvanredan govornik i faktograf sela Dvorovi. To je naš Miloje.
U ovom tekstu ćemo se baviti samo Milojevom sportskom biografijom, a o ostalim napisanim epitetima, nekom drugom prilikom.

Miloje je kao dječak, kao većina njegovih vršnjaka imao teško djetinstvo, siromaštvo, ali igranje fudbala kao dječaka, a kasnije i odraslog mladića mu je davalo snagu za nove uspjehe. Polako je stasavao u visokog i jakog čovjeka koji je imao sve potrebne preduslove za bavljenje fudbalom. Počeo je da igra fudbal krajem pedesetih i početkom čezdesetih godina dvadesetog vijeka sa generacijom koja je tada stvarana u Dvorovima i koja je započela prvo redovno takmičenje. Bio je centarfor i jedan od golgetera te generacije. Učestvovao je sa ekipom u redovnom takmičenju sreza Brčko i tada osnovanom takmičenju „Kup Zadrugara“.

ČETVRTI S LIJEVA U GORNjEM REDU

Međutim, u to vrjeme teška bolest, odvukla ga je od dvorovljanskog fudbalskog igrališta u razne bolnice i sanatorijume, a kasnije na školovanje, pa nije pružio maksimum u Proleteru. Po završetku školovanja, nastanio se u Puškovcu, kod Koraja, gdje je radio kao učitelj, a onda započeo ponovnu fudbalsku karijeru u FK ,,Bratstvo“ iz Koraja.

Sve vrijeme, Miloje nikada nije kidao veze sa svojim selom i uvijek kada je dolazio na odmore družio se sa fudbalom, igrao prijateljske utakmice, a početkom osamdesetih godina se vraća u Dvorove i postaje sekretar Mjesne zajednice. Odmah se uključio u rad Uprave kluba gdje pruža nesebičnu podršku i gdje postaje jedna od važnih karika bitisanja kluba.Pored svih ovih opisa, on je izuzetna „enciklopedija“ geneze Dvorova, Dvorovljana, Proletera, Kulturno umjetničkog društva i drugih aktivnosti. Prosto je bilo milina sjediti u njegovom društvu i slušati njegove tečne i poučne priče kako o istoriji sela, tako i o ljudima i njihovim zaslugama i osobinama’’, zabilježio iz arhiva FK ,,Proleter’’ iz Dvorova Vladan Simeunović.