Mostarska tragedija u Engleskoj: Zrinjski pao u 94. minuti :: Semberija INFO ::

 

Mostarska tragedija u Engleskoj: Zrinjski pao u 94. minuti


FOTO: facebook.com/hsk.zrinjski
Fudbaleri Zrinjskog bili su nadomak još jedne evropske senzacije.

Nakon spektakularne pobjede prije 14 dana nad AZ Alkmarom (4:3), fudbaleri Zrinjskog bili su nadomak još jedne senzacije u Evropi. Sjajno su se držali na “Vila Parku“ protiv Aston Vile u utakmici drugog kola Lige konferencija, držali 0:0 za sve do 94. minute, ali onda su primili pogodak. Kakva šteta. Sve su svemu Mostarci su se u sjajnom svjetlu predstavili protiv bivšeg prvaka Evrope i sedmostrukog šampiona Engleske. Inače, utakmicu sa tribina je pratio i Princ Vilijam koji je poznat kao veliki navijač Aston Vile.

Majstorski se branio Zrinjski, ali na kraju ipak nije odbranio. Fenomenalan je bio golman Marko Marić koji je imao nekoliko sjajnih intervencija.

Zrinjski se nije prepao renomiranog protivnka, te je izdržao početni pritisak domaćina. Vila je na startu imala nekoliko opasnih napada, ali golman Marić nije imao potrebe da interveniše. U 12. minuti velika šansa za bh. šampiona. Tičinović je sjajno probio po strani, pronašao je Nemanju Bilbiju čiji udarac sa svega par metara fenomenalno brani Martinez. Prava šteta, Zrinjski je mogao šokirati višestrukog prvaka Engleske.

U 25.minuti pokušao je Tičinović, ali je lopta otišla preko gola. S druge strane, engleski premijerligaš kao da je bio iznenađen otporom Mostaraca, tako da gotovo da nisu imali rješenja u napadu. Odbrana Zrinjskog djelovala je veoma sigurno u prvom dijelu u kojem su domaći ofanzivci bili gotovo pa bezopasni. Najbolju šansu imao je Zaniolo koji je u 40.minuti pokušao makazicama, ali Marić je sjajno odbranio. Mostarski tim je poluvremenu imao fenomenalnih 0:0.

Unaj Emeri na startu drugog dijela odmah pravi trostruku izmjenu, ušao je i najbolji igrač Oli Votkins, kao i Daglas Luis. Očekivano, domaći su krenuli na sve ili ništa. Pritiskali su sve više i više, a u 54.minuti sudija je pokazao na penal. Ipak, nakon gledanje VAR-a, poništio je odluku, jer je vidio da Jakovljević nije igrao prvo rukom, nego ga je prvo lopta pogodila u glavu.

U 58.minuti Marić uspjeva nekako zaustaviti jedan opasan pokušaj domaćina, a isti slučaj je bio i u 61. minuti kada je zaustavio Leglenov udarac sa nekoliko metara. U 69.minuti sjajni Marić ponovo fenomenalno brani dalekometni šut Konze, a minut kasnije zaustavlja i pokušaj Tilemansa.

Do kraja se Zrinjski herojski branio. Ipak, u 94.minuti šok. MekGin je glavom u gotovo posljednjem napadu zabio za pobjedu, U drugoj utakmici grupe E AZ Alkmar je savladao Legiju sa 1:0. Na tabeli sve četiri tima imaju po tri boda.

(Nezavisne)