Juniorski prvaci BiH! :: Semberija INFO ::

 

Juniorski prvaci BiH!


U Sarajevu je održano prvenstvo Bosne i Hercegovine u streljaštvu za juniorke i juniore. Nastupilo je četrnaest klubova sa 98 takmičara.

Mlade takmičarke Streljačkog kluba „TRB“ iz Bijeljine još jednom su pokazale svoj talenat. U disciplini vazdušni pištolj juniorke Streljačkog kluba „TRB“, Sofija Rakić, Marija Trifković i Ana Perić, postale su šampionke BiH sa pogođenim 1531 krugom. Bio je ovo još jedan uspješan turnir za fantastičnu trojku iz Bijeljine. Ekipa Rakić, Trifković, Perić nastavlja sa odličnim rezultatima, tako da sada zauzimaju čelne pozicije i u kadetskoj i u juniorskoj ligi Bosne i Hercegovine. 



U pojedinačnom plasmanu, Sofija Rakić je u vrlo zanimljivom finalu osvojila srebrnu medalju. Naime, prema pravilima Svjetske streljačke federacije (kao i na seniorskom prvenstvu)  u kvalifikacionom dijelu gađalo se 60 dijabola a prvih osam takmičara se plasiralo u finalno gađanje. U finalnom gađanju svi takmičari kreću od početka i gađa se na eliminacije. Nakon 15 metaka najslabiji takmičari zauzimaju sedmo i osmo mjesto. Nakon 20 metaka zauzimaju šesto i peto mjesto, nakon 25 metaka dobijemo osvajača bronzane medalje. Na kraju, zadnja dva takmičara gađaju na osvojene bodove i pobjednik je takmičar koji prvi stigne do 16 osvojenih bodova. Sofija je u završnoj seriji izgubila na poene 16-14. Jedna dijabola ju je dijelila od zlatne medalje.

Andrej Lukić, još jedna nada SK „TRB“, nije se uspio plasirati u finale i borbu za medalju.

Takmičarska sezona za mlade strijelce nastavlja se u dane vikenda pred nama kada je na programu 3. kolo kadetske lige BiH, koje se održava u Zenici.