Aprilski snijeg ne bi trebao uzrokovati veće štete, kada se očekuje stabilizacija? :: Semberija INFO ::

 

Aprilski snijeg ne bi trebao uzrokovati veće štete, kada se očekuje stabilizacija?


Foto: Edib Balić
Izvor: Agroklub

Za kvalitetnu sjetvu proljetnih usjeva i ravnomjerno klijanje i nicanje dobro će doći veće količine padavina.

Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavaće do kraja sedmice. Temperatura vazduha će biti ispod prosjeka za ovo doba godine, a u višim područjima izvjestan je i mraz.

Minimalne temperature vazduha varirat će između 0°C i 6°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 10°C. Najviše dnevne u Bosni između 2°C i 8°C, na jugu zemlje do 15°C. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko - 4°C.

Snijeg ne bi trebao izazvati veću štetu na poljoprivrednim usjevima i zasadima. Međutim, problem bi mogao stvoriti mraz. Ipak, s obzirom na nepredvidivost kada je riječ o vremenskom kolebanju, procjene eventualnih šteta znat će se tek kada se stabilizuje vrijeme. 

U ponedjeljak, 22. aprila u centralnim područjima zemlje zadržaće se nestabilno vrijeme sa kišom, a od utoraka, 23. aprila, prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz, a maksimalne dnevne temperature će biti u porastu.

Insekti i bolesti u usjevima i nasadima

Toplo vrijeme tokom protekle sedmice odgovaralo je za intenzivniju pojavu insekata. U zasadima jabuka prisutne su odrasle jedinki crvene voćne grinje i položena jaja ove štetočine, a u zasadima šljiva registrovani su ulovi odraslih jedinki žute i crne šljivine ose. Kod kruške primijećena je ljetna generacija kruškine buhe.

Kod ratarskih kultura u usjevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice, pepelnice žita, lisne rđe pšenice i žute rđe pšenice i mrežaste pjegavosti ječma.

U usjevima šećerne repe, koji se nalaze u različitim fazama klijanja i nicanja, kada su osjetljivi na napad štetočina uočeno je prisustvo imaga obične repine pipe i sive kukuruzne pipe.

Vlaga zemljišta

Temperature obradivog zemljišta u sjetvenom sloju su dostigle vrijednosti koje su povoljne za sjetvu glavnih proljetnih ratarskih usjeva kukuruza, suncokreta i soje čiji su optimalni sjetveni rokovi počeli.

Tokom prošle sedmice nije bilo padavina. U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima zemljišta ima zimske rezerve vlage, dok je u površinskom sjetvenom sloju zemljišta znatno manje vlage. Za kvalitetnu sjetvu proljetnih usjeva i ravnomjerno klijanje i nicanje dobro će doći veće količine padavina.