Širom Evrope uhapšeno 59 članova albanske mreže za trgovinu drogom :: Semberija INFO ::

 

Širom Evrope uhapšeno 59 članova albanske mreže za trgovinu drogom


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

TIRANA - U zajedničkoj policijskoj akciji italijanskih, njemačkih, albanskih, španskih i britanskih vlasti uhapšeno je 59 članova albanske mreže za trgovinu drogom, a u Italiji je još desetoro osumnjičenih podvrgnuto drugim mjerama opreza.

Mreža je uglavnom krijumčarila heroin, kokain, hašiš i marihuanu u Njemačku i Španiju koristeći automobile sa duplim dnom ili tajnim pregradama, saopštio je Evropol.

Prve istrage protiv albanske kriminalne grupe OKG, pokrenula je 2019. godine Kancelarija javnog tužioca u Firence – Okružna uprava za borbu protiv mafije.

Od januara 2020. godine, italijanske i albanske vlasti Specijalne strukture za borbu protiv korupcije (SPAK) u Tirani kontaktirale su Agenciju Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (Jurodžast) radi koordinacije prekogranične pravosudne saradnje protiv OKG.

Pravosudnu saradnju Evrope i Albanije olakšava Jurodžast, jer je to jedna od 11 zemalja van EU koja ima tužioca u Agenciji. Na zahtjev italijanskih i albanskih vlasti, Jurodžast je podržao stvaranje namjenskih zajedničkih istražnih timova između Javnog tužilaštva u Firenci i SPAK-a i pružio finansijsku, logističku i operativnu podršku operacijama.

Prošle godine, 21 osumnjičeni je uhapšen u prvoj policijskoj akciji protiv iste organizovane kriminalne grupe i tom prilikom je zaplenjena droga u vrednosti od 2,7 miliona evra. Eksperti Evropola takođe su pružili opsežnu analitičku podršku i ekspertizu o albanskom organizovanom kriminalu, omogućavajući identifikaciju ključnih meta i mapiranje njihovih kriminalnih aktivnosti širom Evrope. Dva službenika Evropola bila su raspoređena na terenu u Albaniji i Italiji tokom dana akcije da podrže nacionalne vlasti u njihovim istražnim mjerama.