Detalji nesreće na Veležu: Planinar pao sa litice visoke 400 metara :: Semberija INFO ::

 

Detalji nesreće na Veležu: Planinar pao sa litice visoke 400 metara


NEVESINjE - Državljanin Srbije N. P. (32) koji je poginuo na Veležu pao je sa litice visoke od oko 400 metara i pretpostavlja se da se okliznuo, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Sve se desilo na ferati "Srce Veleža" juče popodne, a stradali je bio još sa četiri planinara. 

- Litica sa koje je pao je visoka i ekstremna i teren je tu jako nepristupačan. Litica je ravna kao zgrada da se diže uvis. Nije pao sa njenog vrha, već sa nešto nižeg nivoa. Međutim nije mu bilo spasa- rekao je naš izvor.

Tijelo nastradalog N.P.izvukli su pripadnici Gorske službe spasavanja i Civilne zaštite Republike Srpske (GSS RS).

Pripadnici Helikopterskog servisa su tijelo prevezli u Nevesinje. Na terenu su osim pripadnika GSS bili i pripadnici civilne zaštite i Policijske stanice Nevesinje.

Iz Policijske uprave Trebinje saopštili su da je ovaj slučaj prijavljen juče oko 19.15 časova Policijskoj stanici Nevesinje.

- Prijavljeno da je jedno lice poginulo prilikom pada sa litice na planini Velež. Odmah po primanju prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta gdje se trenutno nalaze i učestvuju u akciji izvlačenja tijela zajedno sa pripadnicima Gorske službe spasavanja Republike Srpske i Civilne zaštite opštine Nevesinje-navodi se u saopštenju.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović potvrdio je "Glasu Srpske"  da je tijelo mladića pronađeno na ferati "Srce Veleža". 

Pomenuta ferata je jedna od težih planinarskih staza  i ekstremno je fizički naporna, a na njoj se čak  pripremaju i planinari koji idu na Himalaje.

Staza ima ocjenu "D" što znači teško ili vrlo teško. Nikako se ne preporučuje neiskusnim penjačima.

Ovo je druga nezgoda na ovoj ferati ove godine, a u maju je povrijeđena penjačica iz Hrvatske.

Ona se zaglavila na polovini litice visoke 400 metara i ostala da visi.

Nju su sa litice spasili pripadnici GSS Mostar. Tom prilikom su tada pripadnici Helikopterskog servisa RS  pokušali letjelicom da joj priđu, ali nakon 20 preleta zbog težine terena nisu joj se mogli približiti.


Glas Srpske