PU BIJELjINA: 100% UČINAK U BORBI PROTIV DROGE :: Semberija INFO ::

 

PU BIJELjINA: 100% UČINAK U BORBI PROTIV DROGE


U prostorijama Policijske uprave Bijeljina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je održana redovna konferencija za novinare na kojoj su  predstavljeni rezultati rada pripadnika Ministarstva ostvareni tokom oktobra 2022. godine. Ukupno stanje bezbjednosti tokom analiziranog perioda na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina ocjenjeno je kao zadovoljavajuće.

Načelnik PU Bijeljina Stjepan Terzić iznio je podatak o 75 evidentiranih krivičnih djela počinjenih tokom analiziranog perioda gdje su nadležnim tužilaštvima podnesena 59 izvještaja protiv 65 lica. Načelnik Terzić je istakao visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela koji iznosu skoro 87%. 

- U posmatranom periodu evidentirali smo sedam protivpravnih dijela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Zaplijenjeno je preko 40 kilograma materije koja svojim svojstvima asocira na opojnu drogu marihuanu i 28 stabljika kanabisa. Svih sedam slučajeva smo uspješno riješili“, izjavio je Srđan Gajić, načelnik Sektora kriminalističke policije u PU Bijeljina.

Javni red i mir je tokom mjeseca oktobra ove godine narušen 34 puta. Protiv  počinilaca je podneseno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 29 prekršajnih naloga. Na području koje operativno pokriva PU Bijeljina u analiziranom periodu je evidentirano 186 migranata koji kod sebe nisu imali potrebne dokumente za pouzdanu identifikaciju. U pitanju je 149 muškaraca i 37 žena, 37 je iz Afganistana dok ostali vode porijeklo iz zemalja Bliskog Istoka.

 Po pitanju saobraćajnih nezgoda, u oktobru 2022. godine evidentirano je njih 110. Od tog broja pet nezgoda je bilo sa teškim i 20 sa lakšim tjelesnim povredama. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda je nepropisno odstojanje, oduzimanje prvenstva prolaza te vožnja pod dejstvom alkohola. Tokom analiziranog perioda 101 vozač je isključen iz saobraćaja od čega 93 zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Sistem stacionarnih radara (tzv. crni stubovi) je u završnoj fazi puštanja u rad, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata.


Semberija info - I. Gutić