Nevjerovatan preokret na izborima u Francuskoj: Desnica doživjela debakl u drugom krugu :: Semberija INFO ::

 

Nevjerovatan preokret na izborima u Francuskoj: Desnica doživjela debakl u drugom krugu



Procjena IFOP-a za televizijsku kuću TF1 kaže da bi NFP mogao osvojiti između 180 i 215 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasovanja, dok je anketa Ipsosa za Frans TV projicira 172 do 215 mjesta za ljevičarski blok

Francuska ljevičarska koalicija Nova narodna fronta (NFP) osvaja najviše mjesta u drugom krugu glasanja na parlamentarnim izborima i mogla bi odnijeti neočekivanu pobjedu ispred krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN), objavile su večeras vodeće agencije za ispitivanje javnog mnijenja.

Procjena IFOP-a za televizijsku kuću TF1 kaže da bi NFP mogao osvojiti između 180 i 215 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasovanja, dok je anketa Ipsosa za Frans TV projicira 172 do 215 mjesta za ljevičarski blok.

Anketa je rekla  da bi Nova narodna fronta mogla osvojiti 180 do 210 mjesta, dok je anketa Elabea za BFM TV projicirala raspon od 175-205 mjesta za njih.

Centristički blok predsjednika Emanuela Makrona bio je tijesno ispred stranke RN Marine Le Pen u borbi za drugo mjesto, prema ovim anketama.

Za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, potrebno je osvojiti 289 zastupničkih mjesta.


Izvor: Oslobođenje