Gradonačelnik Rafaha: Izraelska vojska uništila više od 70 posto javnih objekata :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Rafaha: Izraelska vojska uništila više od 70 posto javnih objekata


Фото: Wафа


U izraelskim napadima uništeno je više od 70 posto javnih objekata u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, izjavio je gradonačelnik Rafaha Ahmed al-Soufi. Prema njegovim riječima izraelska vojska u utorak je digla u vazduh desetine kuća u saudijskoj četvrti zapadnog Rafaha.

"Izrael nastoji pretvoriti Gazu u područje koje nije pogodno za stanovanje uništavajući prelaz Rafah i sprječavajući ulazak humanitarne pomoći", rekao je gradonačelnik, upozoravajući na moguću glad u palestinskoj enklavi.

Prošlog mjeseca, izraelska vojska je napala Rafah i zauzela prelaz, jedini prozor palestinske enklave u vanjski svijet, pogoršavajući ionako teške humanitarne uslove na toj teritoriji.

Radio izraelske vojske u srijedu je objavio da prelaz Rafah više nije upotrebljiv nakon što je izraelska vojska uništila palestinsku stranu u Gazi.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 37.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 85.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.


Izvor: Anadolu (A.P.) / BHRT