Modi proglasio pobjedu na izborima u Indiji :: Semberija INFO ::

 

Modi proglasio pobjedu na izborima u Indiji


Foto: Tanjug/AP
Indijski premijer Narendra Modi proglasio je danas pobjedu svoje koalicije Nacionalna demokratska alijansa (NDA) na opštim izborima u toj zemlji, prenio je Rojters.

On je izjavio da je narod po treći put dao povjerenje njegovoj Nacionalnoj demokratskoj alijansi i obećao da će nastaviti „dobra djela” počinjena u prethodnoj deceniji, prenosi Tanjug.

Dva ključna regionalna saveznika u koaliciji podržala su ga za premijera, uprkos predviđanjima da njegova stranka neće dobiti većinu na opštim izborima.

Partija Telugu Desam (TDP) i Janata Dal (Ujedinjene) saopštile su da je njihov savez prije izbora sa Modijevom Indijskom narodnom partijom (BJP) netaknut i da će formirati sljedeću vladu, prenosi Gardijan.

Prema posljednjim preliminarnim podacima, koalicija Nacionalne demokratske alijanse koju predvodi premijer Narendra modi osvojila je 290 od 543 mesta u parlamentu, dok je opoziciona koalicija INDIA osvojila 235.

Indijski premijer je tokom kampanje postavio cilj od 400 mandata.

Na prethodnim izborima 2019. godine, NDA je osvojila 352 mandata, a INDIA 94 mandata.

Na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su počeli 19. aprila i koji su održani u sedam faza, pravo glasa imalo je oko 970 miliona birača.

Na parlamentarnim izborima u Indiji glasalo je 642 miliona ljudi, što je 1,5 puta više glasača nego u izborima u svim državama grupe G7, saopštio je predsjednik Izborne komisije Indije Radživ Kumar.

On je u ponedjeljak naveo da je na izborima glasalo 312 miliona žena, čime je postavljen svjetski rekord, prenosi Biznis standard.

U izbornim komisijama i obezbjeđenju na biračkim mjestima radilo je oko 15 miliona ljudi, kao i 68.000 timova za nadzor izbora širom zemlje, dodao je Kumar.

Izbori u Indiji su počeli 19. aprila i održani su u sedam faza, od kojih je posljednja završena 1. juna,  a pravo glasa je imalo oko 970 miliona birača.


(Nezavisne)