Ratni kabinet Izraela odlučuje o primirju :: Semberija INFO ::

 

Ratni kabinet Izraela odlučuje o primirju


Uži ratni kabinet Izraela počeo je večeras sastanak na kojem razgovara o najnovijem prijedlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznijele SAD.

Prijedlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponove igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti, prenosi Tajms of Izrael.

Ministri krajnje desnice Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir u vladi premijera Benjamina Netanijahua zaprijetili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ranije danas, portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je da ukoliko Hamas pristane na prijedlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinski Hamas saopštio je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog prijedloga koji je iznio predsjednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Glavni spoljnopolitički savjetnik Netanijahua Ofir Falk izjavio je da je Izrael prihvatio plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio Bajden.

Međutim, Netanijahu je rekao da ne može biti trajnog mira dok se ne uništi Hamas.


Izvor: Tanjug / ATV