Vojni analitičar iznio teoriju o uzroku pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik: Nedostatak rezervnih dijelova… :: Semberija INFO ::

 

Vojni analitičar iznio teoriju o uzroku pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik: Nedostatak rezervnih dijelova…


FOTO: Ilustracija
Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.
 
Vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton rekao je kako bi vrijeme moglo biti ključni faktor u padu helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik.
 
“Imate maglu, imate kišu, imate niske temperature”, rekao je Leighton Pauli Newton iz CNN-a. “S temperaturama ispod 10 stepeni i na većim visinama postoji mogućnost zaleđivanja lopatica rotora”, rekao je i dodao da postoji mogućnost i potencijalnog kvara motora.
 
Leighton je dodao da bi poteškoće u nabavci rezervnih dijelova i održavanje helikoptera, koji je u prometu od 1960-ih, takođe mogli imati ulogu u nesreći, ukazujući na to kako Iran živi pod sankcijama i koristi staru opremu za prevoz svojih visokih zvaničnika.
 
“Drugi faktor u ovome bilo bi održavanje – je li helikopter ispravno održavan ili ne.”
 
Helikopter je prvo proizveden u Sjedinjenim Državama, a zatim u Kanadi, rekao je Leighton, penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva.
 
“U ovom konkretnom slučaju, mislim da je riječ o nedostatku rezervnih dijelova, zbog sankcija, plus vrijeme koje je bilo jako loše u posljednjih nekoliko dana u ovom dijelu sjeverozapadnog Irana. Sve je to, mislim, doprinijelo nizu incidenata i nizu odluka koje je pilot, a možda čak i sam predsjednik, donio kada je trebalo upravljati ovom letilicom… I nažalost po njih, rezultat je ova nesreća”, zaključio je.
 
Iranski model koji se srušio u nedjelju bio je namijenjen za prevoz državnih putnika.
 
(Nezavisne)