Dramatično u Slovačkoj nakon atentata: Upućene prijetnje članovima vlade :: Semberija INFO ::

 

Dramatično u Slovačkoj nakon atentata: Upućene prijetnje članovima vlade


Foto: Tanjug/AP
Slovačka policija zabilježila je porast prijetnji na društvenim mrežama članovima vlade i visokim zvaničnicima zemlje nakon atentata na premijera Roberta Fica, saopštio je danas načelnik policije Lubomir Šolak na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, na društvenim mrežama pojavili su se komentari korisnika koji odobravaju atentat na slovačkog premijera.

"Pokušavamo da identifikujemo ljude koji iznose stavove koji podržavaju ovaj čin", rekao je on, dodajući da ima na desetine slučajeva, a policija registruje i prijetnje članovima vlade i drugim političkim liderima.

Zamjenik načelnika MUP-a Slovačke Rastislav Poljakovič je naglasio da je pojačano praćenje grupa ljudi i mjesta koji mogu predstavljati prijetnju, prenosi slovački portal Aktuality.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matus Šutai-Eštok rekao je danas da su pripadnici policije pojačali zaštitu državnih službenika, političara i predstavnika medija nakon pokušaja atentata na premijera zemlje.  Takođe je ocijenio da je zemlja "skoro na ivici građanskog rata“, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, uključene su slovačke službe bezbjednosti i regionalne policijske uprave.

Policajci nadgledaju bezbjednost svih poslanika praktično širom Slovačke. Takođe je pojačan monitoring u blizini televizijskih stanica i dnevnih novina, prenose lokalni mediji.

U Bratislavi je policija danas popodne privela muškarca koji je osumnjičen za prijetnje poslaniku stranke Smer-SD Ričardu Gluku.

Pokušaj atentata na Roberta Fica dogodio se u srijedu nakon sjednice vlade. Premijer je izašao u javnost koja ga je pozdravila, nakon čega se začulo nekoliko pucnjeva. Ispostavilo se da je strijelac bio 71-godišnji muškarac po imenu Juraj K. iz grada Levice, koji je nakon toga priveden.


(Nezavisne)