Zvaničnici širom svijeta šokirani atentatom na slovačkog premijera Roberta Fica :: Semberija INFO ::

 

Zvaničnici širom svijeta šokirani atentatom na slovačkog premijera Roberta Fica


BRATISLAVA- Evropski zvaničnici osudili su današnji atentat na premijera Slovačke Roberta Fica i izrazili šokiranost tim napadom, u kojem je Fico teško povrijeđen.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova najoštrije je osudila današnji brutalni i nepromišljeni napad na slovačkog premijera.

"Ja sam šokirana. Robertu Ficu želim puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada", istakla je ona na platformi X.

I njemački kancelar Olaf Šolc izrazio je šok zbog napada na slovačkog premijera Roberta Fica, rekavši da nasilju nije mjesto u evropskoj politici.

"Vijest o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me je šokirala. Nasilju ne smije da bude mjesto u evropskoj politici", objavio je Šolc na platformi X.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen snažno je osudila podli napad na Fica.

"Takvi akti nasilja nemaju mjesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocenije opšte dobro. Moje misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom", istakla je ona na platformi X.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, takođe, je izjavio da je šokiran vijestima o napadu na slovačkog premijera poslije sastanka slovačkog kabineta.

"Ništa ne može da opravda nasilje ili takve napade. Moje misli su sa premijerom i njegovom porodicom", naglasio je on na platformi X.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da je šokiran i zgrožen napadom na Roberta Fica.

"Želim mu snage za brz oporavak. Moje misli su sa Robertom Ficom, njegovim najmilijima i narodom Slovačke", naveo je Stoltenberg na mreži X.    

Šok povodom gnusnog napada na svog prijatelja, premijera Roberta Fica izrazio je i mađarski premijer Viktor Orban.

"Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju!", poručio je Orban na platformi X.       

I britanski premijer Riši Sunak šokiran je viješću o napadu na Roberta Fica.

"Šokiran sam ovom strašnom viješću. Naše misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom", naveo je Sunak na platformi X (Tviter).

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski osudio je napad na slovačkog premijera, nazvavši ga "užasnim".

"Treba učiniti sve da se osigura da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi", poručio je on na platformi X (Tviter).


Izvor: Tanjug / Glas Srpske