Rusija i Bjelorusija slave Dan jedinstva dva naroda :: Semberija INFO ::

 

Rusija i Bjelorusija slave Dan jedinstva dva naroda


Фото - Спутњик / АП
Izvor: Sputnjik / RTRS

​Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko razmijenili su čestitke povodom Dana jedinstva naroda dvije zemlje.

Dan jedinstva naroda Rusije i Bjelorusije se svake godine obilježava 2. aprila. Upravo su na taj dan 1996. godine predsjednici obje države potpisali sporazum "O formiranju Zajednice Rusije i Bjelorusije" što je predstavljalo početak procesa integracije dvije zemlje.

Putin je u svom obraćanju naveo da, bez obzira na složnu međunarodnu situaciju, Moskva i Minsk su uspeli da učine mnogo za razvoj veza i jačanje institucija Savezne države.

- Dobri rezultati su proistekli iz koordinacije napora u oblastima spoljne politike, odbrane i bezbjednosti. Uspješno sprovođenje dogovorenih programa za sindikate osiguralo je unificiranje zakonodavstva Rusije i Belorusije u najvažnijim oblastima, stvorilo osnovu za sprovođenje jedinstvene makroekonomske i monetarne politike, kao i za formiranje zajedničkog socijalno-ekonomskog prostranstva - navode se reči Putina na sajtu predsjednika Belorusije.

Ruski lider je naveo da je novi kompleks mera za integracione procese u Saveznoj državi u skladu je sa jačanjem stabilnosti u Evroaziji.

Lukašenko je istakao da je iskustvo koje su Moskva i Minsk stekli za četvrtinu vijeka omogućilo efikasno reagovanje na izazove i prijetnje.

- Uvjeren sam da bogata bilateralna agenda otvara nove perspektive za dugoročnu uzajamnu saradnju, produbljujući bjelorusko-ruske kooperativne veze, koje su usmjerene na povećanje blagostanja građana Bjelorusije i Rusije - dodao je bjeloruski predsjednik.