Erdoganovi kandidati gube u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Bursi, Antaliji... :: Semberija INFO ::

 

Erdoganovi kandidati gube u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Bursi, Antaliji...


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

Prema zvaničnim rezultatima, na osnovu 41,43 odsto prebrojanih glasačkih listića, aktuelni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu iz glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP) ima 50 procenata podrške birača u odnosu na 41,26 procenata, koliko je zabilježio njegov izazivač iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Murat Kurum, bivši ministar u vladi predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Na osnovu podataka koje smo prikupili, mogu reći da su građani zaista pokazali naklonost i povjerenje u nas", rekao je Imamoglu, prenio je Rojters.  

On je dodao da ih trenutna slika veoma raduje.    

Istovremeno, aktuelni gradonačelnik Ankare, takođe kandidat CHP, Mansur Javas proglasio je pobjedu na izborima samo tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta  na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajucće AKP za skoro 20 odsto.

Turska agencija Anadolija objavila je i djelimične zvanične izvještaje koji pokazuju da glavna opoziciona stranka vodi u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalija i Adana.

Prema djelimičnim rezultatima, CHP vodi u cijeloj zemlji sa skoro 39 odsto glasova, prvi put u posljednjih 35 godina.

Turski građani danas su birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).