Na turskim izborima poginule tri osobe, više povrijeđenih :: Semberija INFO ::

 

Na turskim izborima poginule tri osobe, više povrijeđenih


Фото - Танјуг / АП

Izvor: Tanjug / Glas Srpske

Biračka mjesta na lokalnim izborima u Turskoj na kojima je danas više od 61 miliona birača biralo kandidate iz 34 političke stranke, zatvorena su u 17 časova, a galsanje je obilježilo nasilje, u kome su poginule tri osobe, više ih je povrijeđeno.

Prvi rezultati glasanja očekuju se u ranim večernjim satima, prenio je Rojters.

U sukobu oružjem, motkama i kamenjem i na jugoistoku zemlje poginula je jedna, a povrijeđeno 11 osoba. 

U drugom incidentu ubijena je jedna osoba, a četiri su ranjene u tuči, javila je Anadolija.

Sukobi su izbili i u Sanliurfi, gdje je povrijeđeno 16 ljudi osoba, dok je jedna osoba  izbodena u Afjonkarahisaru na zapadu zemlje. 

Demiroren je javio da je jedna osoba ubijena, a dvije ranjene tokom noći u Bursi.

Danas su turski građani birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenijela je turska državna televizija TRT.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AK), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

Agencija Rojters navodi da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji 2019. godine zadao najveći izborni udarac u 20-godišnjoj vladavini Turskom, a današnji izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju na dolazeće promjene jer bi pobjeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će on postati budući nacionalni lider, navodi agencija.

Ankete urađene pred održavanje izbora najavile su tijesnu izbornu trku u Istanbulu, gradu sa 16 miliona stanovnika koji pokreće tursku ekonomiju, u kojem se Imamoglu sučeljava sa kandidatom Erdoganove stranke AK, bivšim ministrom Muratom Kurumom.

Iako je za Erdogana najvažnija pobjeda u Istanbulu, predsjednik Turske nastoji da odnese izbornu pobjedu i na lokalnim izborima u Ankari, navodi Rojters.

U oba grada na izborima 2019. godine pobijedila je opozicija.