U svijetu se godišnje baci milijardu tona hrane :: Semberija INFO ::

 

U svijetu se godišnje baci milijardu tona hrane


Izvor: Fena (S.M.) / BHRT

Procjenjuje se da je u svijetu tokom 2022. godine bačeno oko 19 posto globalno proizvedene hrane, odnosno oko 1,05 milijardi metričkih tona, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija (Metrička tona jednaka je 1.000 kilograma).

Izvještaj o indeksu otpada od hrane Programa UN-a za okoliš, koji je objavljen danas, prati napredak zemalja u prepolovljavanju otpada od hrane do 2030. godine.

UN su saopštile da se broj zemalja koje su prijavile indeks skoro udvostručio u odnosu na prvi izvještaj iz 2021. godine.

Taj izvještaj procjenjuje da je 17 posto globalno proizvedene hrane u 2019. godini, odnosno 931 milion metričkih tona, bačeno. Autori su upozorili na direktna poređenja zbog nedostatka dovoljno podataka iz brojnih zemalja.

Svaka osoba baca oko 79 kilograma hrane godišnje

Izvještaj je zjednički rad UNEP-a i Akcionog programa za otpad i resurse (WRAP), međunarodne humanitarne organizacije.

Istraživači su analizirali podatke zemalja o domaćinstvima, ugostiteljskim objektima i trgovcima na malo. Otkrili su da svaka osoba baca oko 79 kilograma hrane godišnje, što je jednako najmanje milijardu obroka koji se bacaju širom svijeta dnevno.

Većina otpada, 60 posto, dolazi iz domaćinstava. Oko 28 posto dolazi iz uslužnih djelatnosti s hranom ili restorana, a oko 12 posto od trgovaca.

"To je divljanje", rekla je koautorica Klementinae Okonor, glavna osoba za borbu protiv rasipanja hrane u UNEP-u, te dodala:

"To nema nikakvog smisla, i to je kompliciran problem, ali kroz saradnju i sistemsko djelovanje, može se riješiti".

Izvještaj dolazi u vrijeme kada se 783 miliona ljudi širom svijeta suočava s hroničnom glađu, a brojna mjesta se suočavaju sa sve dubljom krizom hrane. 

Rat Izraela i palestinskog pokreta Hamas i nasilje na Haitiju pogoršali su krizu, a stručnjaci kažu da je glad neminovna u sjevernoj Gazi i da se približava Haitiju, prenosi AP.