Orban se sastao sa Trampom na Floridi :: Semberija INFO ::

 

Orban se sastao sa Trampom na Floridi


Premijer Mađarske Viktor Orban i bivši američki predsjednik i najvjerovatnije kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima Donald Tramp sastali su na Floridi, na Trampovom imanju Mar-a-Lago, što je bio treći susret dvojice političara.

Mađarska delegacija predvođena Viktorom Orbanom stigla je u Trampovu rezidenciju, u petak poslije podne. Orban je poslije sastanka sa Trampom na mreži X napisao da su "potrebni lideri u svijetu koji se poštuju i koji mogu da stvore mir".

"On je takva osoba! Vratite se i donesite nam mir gospodine predsjedniče!", napisao je Orban, dodajući da je bilo zadovoljstvo posjetiti Trampa.

Iz štaba Trampove kampanje saopšteno je da su Tramp i Orban razgovarali o "širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije".

Nakon razgovora uslijedila je zajednička večera i koncert.

Orban je prošlog mjeseca izjavio da se nada da će se Tramp vratiti u Bijelu kuću i da će doprinijeti postizanju primirja u Ukrajini.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je, uoči sastanka Orbana i Trampa, da će, ako kandidat Republikanske stranke pobijedi na američkim predsedničkim izborima, SAD ponovo predvoditi snažan predsjednik.

Orban je prošlog mjeseca podržao Trampovo nastojanje da se vrati u Bijelu kuću nakon predsjedničkih izbora ove godine, a 23. februara je izjavio da se nada da će se Tramp vratiti u Bijelu kuću i da će doprinijeti da se postigne primirje u Ukrajini, prenosi RTS.

(Nezavisne)