Deset godina od najveće avionske misterije MH370 :: Semberija INFO ::

 

Deset godina od najveće avionske misterije MH370


Foto: Pixabay
Avion Malesia Airlinesa MH-370 prije deset godina nestao je s radarskih ekrana, i do dana današnjeg, osim nekoliko manjih komada olupune koje su isplivale na obalu, nije pronađeno ništa što bi pomoglo da se sazna šta se tačno desilo s ovim avionom.

Stručnjaci su sigurni da je avion letio još satima nakon što je pilot namjerno isključio uređaj za praćenje, i da se nakon toga srušio more, kada je nestalo goriva.

Svih 239 putnika i članova posade smatraju se nestalima, a od tada do danas predložen je čitav niz teorija i objašnjenja, ali nijedno nije uspjelo da da osnovni odgovor na pitanje – gdje je avion završio i šta je razlog njegovog pada.

"To je avionska nesreća bez aviona. Katastrofa bez uvjerljivih dokaza šta se dogodilo žrtvama. Priča sa kojom se svako ko se ukrca na komercijalni let može odmah identifikovati, ali koja, barem za sada, nema završno poglavlje", piše CNN u svojoj analizi o najmisterioznijoj avionskoj nesreći u istoriji.

Ipak, mnogi stručnjaci vjeruju da još uvijek postoji velika šansa da bi se olupina MH370 mogla locirati, ako bi se uložilo dovoljno tehnoloških resursa, i što je još važnije, velika svota novca.

MH 370 je 8. marta 2014. poletio iz Kuala Lumpura za Peking, i ubrzo dosegao visinu krstarenja od 35.000 stopa. Piloti su kratko razgovarali sa vijetnamskim kontrolorom vazdušnog saobraćaja dok je avion krenuo svojom standardnom rutom. Nakon toga je letjelica prestala komunicirati, a zatim je nestala sa radara kada je napravila neočekivani zaokret prema zapadu. Sudeći prema dijelovima olupine koji su isplavili na istočnu obalu Afrike, vjeruje se da je avion skončao u Indijskom okeanu.

Uz malo utvrđenih činjenica, nestanak MH370 je zbunio svijet i pokrenuo sve vrste teorija tokom godina, od mehaničkog kvara do slučajne ili namjerne greške pilota, pa čak i neke vrste otmice. Umjesto da leti na sjeveroistok preko Južnog kineskog mora, analitičari su vjerovali da se avion okrenuo nazad i neobjašnjivo krenuo prema jugu iznad Indijskog okeana, jedne od najudaljenijih lokacija na svijetu bez mogućnosti praćenja leta zbog nedostatka pokrivenosti signala.

Stručnjaci za avijaciju su rekli za CNN da bi poboljšana tehnologija otkrivanja vjerovatno mogla dovesti porodice bliže istini o nestalom avionu nego ikada ranije, ako se potraga ponovo pokrene. Do 2018. je potrošeno stotine miliona dolara na pretraživanje više od 710.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana, ali nije došlo do relevantnog saznanja koje bi pomoglo razumijevanju šta se stvarno desilo.

Američka firma za istraživanje mora Ocean Infinity nudi malezijskoj vladi još jednu potragu po principu "nema aviona, nema naknade", kao što su to učinili 2018, ali stručnjaci su istakli da bi vlasti i dalje morale platiti ako se avion pronađe.

Na ohrabrenje porodica, malezijske vlasti dale su neke pozitivne primjedbe o izgledima za novu potragu. U nedjelju je ministar prometa Entoni Lok rekao da će njegova zemlja "učiniti sve što je moguće da riješi ovu misteriju jednom za svagda".

Avionski stručnjaci uvjereni su da je napredak moguć, ako se želi provesti nova potraga. Oni su ukazali na dio tehnologije pod nazivom Weak Signal Propagation Reporter, ili WSPR. Tehnologija je postala popularna među onima koji traže MH370 posljednjih godina i mogla bi pružiti odgovore na barem neka od pitanja.

Radio-amateri je koriste za praćenje jačine radio signala širom svijeta i podatke koje prikupljaju hvataju kroz anomalije uzrokovane raznim vrstama smetnji, koje bi mogle pomoći da se otkrije putanja kretanja ovog aviona, objasnio je za CNN penzionisani britanski avio-inženjer Ričard Gotfri.

Gotfri je rekao da je pratio WSPR podatke do vremena kada je MH370 nestao i zaključio da bi letjelica mogla ležati između 3.000 i 4.000 metara ispod Indijskog okeana, oko 1.500 kilometara od obale Perta u Australiji.

(Tanjug)