Tramp i Bajden zabilježili velike pobjede na "super utorak", Hejli iznenadila u Vermontu :: Semberija INFO ::

 

Tramp i Bajden zabilježili velike pobjede na "super utorak", Hejli iznenadila u Vermontu


Izvor: Fena (S.M.) / BHRT

I Donaldu Trampu i Džozefu Bajdenu uskraćena je potpuna pobjeda na preizborima u "super utorak". Trampa sigurno nervira iznenađujuća pobjeda Niki Hejli u Vermontu. Bajden vjerovatno nije očekivao da će ga na Američkoj Samoi pobijediti poduzetnik Jason Palmer, kako pokazuju projekcije američkih medija, prenosi Bi-Bi-Si.

Ali nijedno od ovih "štucanja" nije stajalo na putu da oba prva kandidata učvrste svoje pozicije kao kandidati svoje stranke. Obojica su sada fokusirani na napad jedan na drugog jer je kampanja za opće izbore u suštini počela – osam mjeseci prije glasanja.

Rezultati su pokazali neke znakove upozorenja za oba kandidata, ističući njihove potencijalne slabosti.

Bajden bi trebao biti zabrinut zbog izlaznih anketa koje su sugerirale da je pitanje o kojem glasači najviše brinu imigracija i južna granica SAD-a. To je glavno pitanje Donalda Trampa i to je bio glavni fokus njegovog sinoćnjeg pobjedničkog govora.

Također bi mogao biti zabrinut zbog "neopredijeljenog" glasanja u nekim državama, podstaknutog ljutnjom birača zbog predsjednikove podrške izraelskom ratu u Gazi. Ti isti ljudi bi mogli odbiti da se pojave da glasaju za Bajdena u novembru ili da svoju podršku prebace na kandidata treće strane.

Duga lista pobjeda Donalda Trampa na primarnim izborima pokazuje njegovu dominaciju nad svojom strankom - ali Niki Hejli je privukla značajan dio republikanskih birača na primarnim izborima, od kojih mnogi kažu da se neće prebaciti na podršku Trampu.

Bivši predsjednik nije pokušao da se dodvori glasačima Haley u sinoćnjem govoru, ne spominjući svoju rivalku. Iako se čini da se Hejli sprema da se povuče, možda nije spremna podržati Trampa.