Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija :: Semberija INFO ::

 

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija


Foto: Tanjug/AP
Direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Gebrežesus, kaže da je desetoro djece umrlo od gladi u sjevernoj Gazi.

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi, tvrdi direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Gebrežesus kaže da su predstavnici ove organizacije uspjeli da posjete bolnice Al-Avda i Kamal Advan prošlog vikenda, prvi put od oktobra 2023. godine.

U objavi na društvenim mrežama, napisao je da je situacija koju su zatekli "strašna".

Nedostatak hrane je izazvao smrt desetoro djece, kao i "ozbiljan stepen neuhranjenosti", dok su zgrade bolnica uništene, stoji u ovoj objavi.

Ministarstvo zdravlja, kojim upravlja Hamas, objavilo je u nedjelju 3. marta da je najmanje 15 djece umrlo od gladi i dehidratacije u bolnici Kamal Advan.

Šesnaesto dijete preminulo je istog dana u bolnici u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, objavila je palestinska novinska agencija "Vafa" u ponedjeljak 4. marta.

Direktor SZO tvrdi da na terenu vlada "ozbiljni nivo izgladnjelosti, pa djeca umiru od gladi, velika je nestašica goriva, hrane i medicinske opreme, a zgrade bolnica su uništene", a procjenjeno je da 300.000 ljudi na sjeveru Gaze živi sa malom količinom vode i hrane.

"Nedostatak hrane izazvao je smrt desetoro djece", objavio je on na Twitteru.

Ovo su prve posjete Svjetske zdravstvene organizacije Pojasu Gaze od oktobra, iako su "predstavnici pokušavali da dobiju pristup sjevernom dijelu ove oblasti".

"Situacija u bolnici Al-Adva je zastrašujuća, pošto je jedna od zgrada ove ustanove uništena", napisao je Gebrežesus, a prenosi "b92".

(B92)