Šta su "Igre budućnosti": Takmičenje koje može da "okrene" sportski svijet :: Semberija INFO ::

 

Šta su "Igre budućnosti": Takmičenje koje može da "okrene" sportski svijet


Izvor: Glas Srpske

Igre budućnosti biće održane u Kazanju i Sočiju od 21. februara do 3. marta. Ovo je prvo međunarodno višesportsko takmičenje u hibridnim disciplinama. Svaki od njih kombinuje koncept "figitalnog" (fizičkog + digitalnog), odnosno kombinuje klasični sport i e-sport ili VR/AR tehnologiju.

Iako se takav turnir prvi put održava, manifestacija je već privukla pažnju javnosti a neki smatraju da ugrožava "klasičan" sport jer omogućava iste uslove za sve učesnike.  

Šta je fidžital sport? 

Fidžital sport je spajanje sajber sportskih igra i njihovih analoga fizičkih sportova.

Ista ekipa prvo igra, recimo, sajber hokej, a poslije toga izlazi na led. Druga ekipa igra sajber fudbal, a poslije toga ide na fudbalski teren, u zavisnosti o kojoj podlozi je riječ, može biti parket u dvorani za fudbal, gdje se igra pet na pet, ili može biti trava.

Isto se dešava i kod najpopularnijih sportova koji imaju svoje sajber analogije. Sasvim jednostavno rečeno, to je spajanje sajber sportske realnosti i fizičke realnosti. Iste ekipe, isti sportisti, isti bodovi. 

Planirana je ukupno 21 disciplina, koja kombinuje klasični i digitalni sport. Očekuje se da će na ovom turniru učestvovati više od 260 međunarodnih timova i više od 2.000 učesnika iz cijelog svijeta.

Na otvaranju je predstavljen visokotehnološki i multimedijalni program, tokom kojeg su se organizatori "igrati" sa gledaocima putem svjetla, projekcija i dronova. U pripremi ceremonije otvaranja korišćena je i vještačka inteligencija koja će otkriti futurološke prognoze u osam oblasti budućeg svijeta: gradovi i urbanizam, robotizacija, obrazovanje, medicina i biotehnologija, poljoprivreda i ekologija, istraživanje svemira, transport, energija.

Kako protiču turniri? 

Turnir je podijeljen u pet oblasti, koje se nazivaju "izazovi". Najveći nagradni fond dobio je izazov "Sport" (4,8 miliona dolara), koji će uključivati takmičenja u fidžital-fudbalu, fidžital-hokeju, fidžital-košarci, fidžital-borilačkim vještinama itd.

Sljedeći je izazov "Strategija", sa nagradnim fondom od 2,65 miliona dolara. Igrači će se suočiti u fidžital-MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) disciplinama, koje će uključivati "Dota 2" i mobilnu igru "Mobile Legends: Bang Bang", kao i "Svijet tenkova". 

Tehnološki izazov uključuje borbu robota, trke dronova, sportsko programiranje, simulator plesa, simulator ritma virtuelne realnosti. Nagradni fond – 1,25 miliona dolara.

Izazov "Taktika" je kombinacija fizičke taktičke igre u kojoj se koristi bezbjedno lasersko oružje, laser tag i kompjuterske igre "Counter Strike 2", "Warface", kao i mobilnu igricu "Standoff 2". Nagradni fond iznosiće milion dolara.

U izazovu "Brzina" takmičari će se nadmetati u brzom prolaženju igara sa nagradnim fondom od 300.000 dolara.

Uzimajući u obzir raspored turnira, takmičenja u određenim disciplinama su počele već 19. februara. Prva takmičenja su održana u "Dota 2", u kome su učestovovale kineske ekipe LGD Gaming, Invictus Gaming, Xtreme Gaming, Azure Ray, kao i tri najjača tima Južne Amerike: beastcoast, Thunder Awaken i BOOM Esports. Nakon toga, u Kazanjskoj ledenoj areni održan je fidžital-hokej sa hokejašima iz Rusije, zemalja ZND i Baltika, kao i Sjeverne Amerike.

Treba napomenuti da na Igrama Budućnosti Srbija takođe ima predstavnike. U okviru turnira biće organizovani jedan od najvećih društveno-odgovornih projekata za djecu u sportu na svijetu, "Fudbal za prijateljstvo Fidžita", u kome u desetoj sezoni postojanja Srbiju predstavlja omladinska škola FK "Crvena zvezda" kroz učešće mladog fudbalera Filipa Avramovića i trenera Marka Milića. 

Prve Igre budućnosti u Kazanju imaju izuzetan značaj ne samo za Rusiju, jer dokazuju da je Moskvu nemoguće izolovati, već i za sport generalno. Spoj klasičnog i e-sporta daje mogućnost da se razviju nove discipline koje će omogućiti jednake uslove učesnicima širom svijeta. Fidžital sport podsjeća da je stari dobri "basket" 3h3 od uličnog sporta postao olimpijski, iako mnogi nisu vjerovali da je to moguće, prenosi RT Balkan.

Igre budućnosti su dobar test za klasični sport, s obzirom da će u spoju klasičnog i e-sporta biti manje mogućnosti za politizaciju sporta i problema sa suđenjem. Ukoliko turnir protekne dobro, pružiće mogućnost da se razviju nove tehnologije, nove discipline, da se na fidžital-sceni pojave neki novi, mladi i perspektivni sportisti koji će moći da unesu nešto novo i svijet sporta, kojem su očigledno potrebne promjene.