Dodik posjetio crkvu i džamiju u Kazanju :: Semberija INFO ::

 

Dodik posjetio crkvu i džamiju u Kazanju


FOTO: atvbl.com
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske posjetio je pravoslavnu crkvu kao i džamiju u Kazanjskom Kremlju u Kazanju.

Dodik je, tokom srdačnog susreta, porazgovarao sa vladikom. Potom je vladika ispratio Dodika do džamije Kolšarif gdje su se susreli sa imamom, javlja novinar ATV-a.
 
Kazanjski Kremlj je ruski Kremlj (gradska citadela) i istorijsko utvrđeno središte Tatarstana u gradu Kazanju. Izgradio ga je Ivan IV Grozni na mjestu srušene tvrđave kazanjskih kanova u 16. vijeku. Njene izvanredne građevine izgrađene od 16. do 19. vijeka, su integrisale starije građevine izgrađene od 10. do 16. vijeka. Zbog toga je 2000. godine Kazanjski Kremlj upisan na UNESKO-v listu Svjetske baštine u Evropi kao jedina preživjela tatarska tvrđava u Rusiji, ali i važno hodočasničko mjesto pravoslavaca.
 
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi danas u Kazanju u koji je doputovao nakon dvodnevne posjete Bjelorusiji. Za sutra je planiran sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.
 
Dodik se u Bjelorusiji u odvojenim susretima sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Romanom Golovčenkom.
 
Posjetio je i bjelorusku Akademiju nauka gdje je razgovarao sa predsjednikom bjeloruske Akademije nauka Vladimirom Grigorijevičem Gusakovom, te mu poklonio Zmijanjski vez.
 
(Atvbl.rs)