SAD predložile nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze :: Semberija INFO ::

 

SAD predložile nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

​NjUJORK - Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška tog tijela "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće", prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u tekst.

Vašington je do sada izbjegavao da koristi reč primirje u bilo kojim potezima UN o ratu Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsjednik Džo Bajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

U nacrtu američke rezolucije takođe se "utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susjedne zemlje", prenosi Glas Amerike.

Ofanziva bi, kako se navodi, "imala ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbjednost" i zbog toga se naglašava da "ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima". Nije poznato kada bi Savet bezbednosti, koji ima 15 članica, mogao da se izjasni o američkoj rezoluciji podnijetoj nakon što je Alžir u subotu zatražio da se to telo svetske organizacije izjasni o rezoluciji te zemlje u kojoj se zahtjeva hitni humanitarni prekid vatre.

Vašington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od poteza UN i već je dva puta uložio veto na rezolucije Saveta bezbjednosti od 7. oktobra. Međutim, takođe je dva puta bio uzdržan i omogućio savetu da usvoji rezolucije kojima se tražilo više pomoći za Gazu i hitne i duže humanitarne pauze u borbama. Amerika, Egipat, Izrael i Katar pregovaraju o pauzi u ratu i oslobađanju svih talaca koje Hamas drži u Gazi.

Sjedinjene Američke Države su predložile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija svoj nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze koja bi dobila podršku ovog međunarodnog tela u što kraćem roku, navodi se u tekstu predloga u koji je Rojters imao uvid.

Britanska agencija je prenela u nedelju da će Savjet bezbjednosti vjerovatno u utorak, 20. februara glasati o predlogu Alžira da to tijelo zatraži hitnu humanitarnu pomoć i prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su SAD unapred signalizirale da će uložiti veto na taj prijedlog.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild je izjavila je u nedelju da bi takva rezolucija mogla ugroziti "osjetljive pregovore" koji imaju za cilj posredovanje u dogovoru o uspostavljanju primirja.

Zvanični Vašington nije bio spreman da prihvati termin "prekid vatre" u bilo kom zvaničnom aktu UN, ali američki nacrt teksta napisan je u duhu razgovora koji je predsjednik Džozef Bajden vodio prošle nedelje sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, potvrđeno je Rojtersu.