Engleska protjeruje mobilne telefone iz škola :: Semberija INFO ::

 

Engleska protjeruje mobilne telefone iz škola


FOTO: Pixabay
Engleski ministri potvrdili da planiraju da zabrane korišćenje mobilnih telefona u školama.

Već su objavljene smjernice za direktore, a kako navodi "Guardian", u njima se navodi da škole mogu na različite načine da sprovedu tu zabranu, što uključuje opcije od toga da učenici mobilne ostavljaju kod kuće, do toga da ih drže u ormarićima ili da im ostanu ugašeni.

Britanski list još navodi da su istraživanja pokazala da 97 odsto 12-godišnjaka ima pametni telefon, s upravo ti telefoni odvraćaju pažnju učenika, a zbog tolike raširenosti djeca koja ih nemaju mogu biti izvrgnuta ruganju, što stvara pritisak na roditelje, prenosi Index.

Ministar obrazovanja Džilijan Kigan rekao je da su šole mjesto gdje djeca uče, a mobilni im samo odvraćaju pažnju. 

"Dajemo učiteljima alat kojim mogu da poboljšaju ponašanje učenika, što će im olakšati podučavanje", dodao je Kigan.

U smjernicama za nastavnike objašnjeno je da bi pravila o mobilnim telefonima trebalo jasno predstaviti učenicima, kao i razloge zašto se uvode.

Takođe se dodaje i da učenici ne bi trebalo da viđaju nastavnike sa tim istim telefonima, osim ako su im potrebni za rad.

Međutim, Džiof Barton, generalni sekretar Udruženja direktora škola i fakulteta, rekao je da je količina vremena koje neka djeca provode na mobilnim telefonima zabrinjavajuća, ali da su ove smjernice svejedno "nepostojeće rješenje za nepostojeći problem", prenosi B92.

Dodao je da je veći problem što djeca toliko vremena na telefonima provode van škole.

Inače, većina škola već je prešla na to da je djeci dopušteno da se mobilni telefoni koriste samo na odmoru ili tokom za to predviđenih aktivnosti.

(B92)