Ukrajinske snage u najtežoj poziciji od početka rata, napad Rusije ka Ugledaru :: Semberija INFO ::

 

Ukrajinske snage u najtežoj poziciji od početka rata, napad Rusije ka Ugledaru


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

​Poslije povlačenja iz Avdejevke, ukrajinske kopnene snage su možda u najtežoj poziciji od prvih mjeseci ruskog napada u februaru 2022. godine, dok ruska vojska usmjerava pažnju na još jedno važno ukrajinsko uporište Ugledar, piše Njujork tajms (NYT).

Bez nove američke vojne pomoći, Ukrajini nedostaje municija i bori se da obnovi svoje snage poslije dvije godine ratovanja.

Ruski napadi su usmjereni na pet glavnih pravaca, preko gradova i mjesta na području istoka i juga Ukrajine. 

Ključne borbe se sada usmjeravaju ka Marinki, Robotinu, Kremenju i Bahmutu, dok je zauzimanje Avdejevke omogućilo Rusima da usmjere pažnju na još jedno važno ukrajinsko uporište Ugledar.

U proteklih godinu dana, Rusi su više puta pokušavali da napadnu Ugledar sa juga, ali bez uspjeha, pretrpivši poraz u jednoj od najvećih tenkovskih bitaka u ratu.     

Sa Marinkom pod kontrolom, Rusi mogu da napadnu Ugledar sa sjevera, piše NYT. 

Trenutno napreduju kroz selo Novomihajlovku, koje je oko 21 kilometar sjeveroistočno od Ugledara.

Nije poznati koliko su vojnika Rusi grupisali na tom pravcu, mada su ukrajinski zvaničnici iznijeli podatak da je ruska vojska zadržala oko 40.000 svojih pripadnika na području obližnjeg Marijupolja kako bi izvela napade sa juga.

Nejasno je koliko će Rusi moći da potisnu svoju ofanzivu izvan Avdejevke, ili koliko su Ukrajinci dobro izgradili svoje sljedeće linije odbrane, ali sljedeći veliki populacioni centri, dom desetinama hiljada civila, nalaze se na samo 55 kilometara zapadno.

Rusija: Napredovali smo 8,6 kilometara nakon zauzimanja Avdejevke