Mađari bi dio ukrajinske teritorije :: Semberija INFO ::

 

Mađari bi dio ukrajinske teritorije


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

BUDIMPEŠTA - Mađarska partija krajnje desnice "Naša domovina" tražiće pravo na zapadni dio Ukrajine, gdje živi oko 150.000 etničkih Mađara, ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog invazije Rusije, izjavio je lider te stranke Laslo Torockaj.

"Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: hitan prekid vatre, mir i rezolucija kroz razgovore", rekao je Torockaj u video snimku objavljenom na veb stranici njegove stranke.

Lider stranke koja ima 6 od 199 mjesta u mađarskom parlamentu rekao je, međutim, da će, ukoliko Kijev izgubi, zahtijevati autonomiju zapadnog dijela zemlje, gdje žive etnički Mađari, prenosi Rojters.

"Ako se ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer je i to na stolu, tada kao jedina mađarska strana koja zauzima ovu poziciju, dozvolite mi da signaliziram da polažemo pravo na to Zakarpatje", rekao je Torockaj na konferenciji partije kojoj su, između ostalih, prisustvovali lideri krajnje desnice iz nemačkog AfD i holandskog Foruma za demokratiju.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova i ukrajinska ambasada u Budimpešti nisu komentarisali izjave Torockaia, navodi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto trebalo bi da se sutra sastane sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom u zapadnoj Ukrajini, u okviru priprema za mogući sastanak lidera dvije zemlje.

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je u decembru podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Budimpešta se spori sa Kijevom oko prava otprilike 150.000 etničkih Mađara da koriste svoj maternji jezik.

Prošlog mjeseca su sve države članice Evropske unije, osim Mađarske, pristale da budu započeti pregovori o pristupanju sa Ukrajinom, dok je mađarski premijer Viktor orban napustio prostoriju kada je odluka donijeta. 

Lideri EU, međutim, nisu uspjeli da postignu konsenzus o paketu pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu, pošto je Orban stavio veto na tu odluku, a očekuje se da će to pitanje ponovo biti razmotreno na sljedećem hitnom samitu EU koji će biti održan u četvrtak.