Izrael iznosi odbranu u Hagu povodom optužbi za navodni genocid :: Semberija INFO ::

 

Izrael iznosi odbranu u Hagu povodom optužbi za navodni genocid


Фото - Танјуг
TEL AVIV, GAZA -Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 97. dan. Nastavlja se postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze.

Izrael iznosi odbranu u Hagu 

Izrael će danas odgovoriti na optužbe koje je Južna Afrika iznijela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu da izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze predstavlja navodni genocid.

Južna Afrika, koja je u decembru podnijela tužbu MSP, zatražila je u četvrtak od sudija da nalože Izraelu da odmah zaustavi ofanzivu u Pojasu Gaze.

Južna Afrika je na otvaranju ročišta pred MSP, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela na navodni genocid u Pojasu Gaze, navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, prenio je Rojters.

-Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid - rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim.

Izrael je cijeli slučaj nazvao “apsurdnim” i optužio Južnu Afriku da igra ulogu “đavoljeg advokata” za Hamas.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je uoči saslušanja da Izrael “ostaje privržen međunarodnom pravu” i naglasio da su sve vojne akcije usmjerene protiv Hamasa.

Očekuje se da će MSP doneti odluku o mogućim hitnim mjerama kasnije ovog mjeseca.

Odluku povodom optužbi za genocid sud će donijeti za nekoliko godina.

 Odluke MSP su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Južna Afrika i Izrael su potpisnice Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu, koja obavezuje potpisnice da ne počine genocid i takođe da ga spriječe i kazne.

Konvencija definiše genocid kao “djela počinjena sa namerom da se uništi, u cjelini ili djelimično, jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”.

U svojim sudskim podnescima Južna Afrika navodi da Izrael nije obezbedio nesmetano dostavljanje hrane, vode, lijekova i druge neophodne humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.

Južna Afrika takođe navodi da je u izraelskoj vojnoj operaciji poginulo više od 23.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno 1.200 ljudi i oteto oko 240 talaca.