Ukrajinci prešli Dnjepar, Rusi im spremili „pakao” :: Semberija INFO ::

 

Ukrajinci prešli Dnjepar, Rusi im spremili „pakao”


FOTO: ALEX BABENKO / TANJUG/AP
Izvor: Politika

Ukrajinske snage napravile uporište na levoj (istočnoj) obali reke Dnjepar, tvrdi Andrij Jermak šef kabineta ukrajinskog predsednika. Rusija je priznala da su Ukrajinci uspeli da postave položaje u jednom selu na levoj obali, ali su dodali da će ta grupa uskoro biti uništena.

Ako se Ukrajina uspe da zadrži položaj na toj strani obale, to će biti značajan napredak, navodi britanski Bi-Bi-Si.

Rusija se pre godinu dana povukla s desne obale reke, a ukrajinska vojska od tada pokušava da pređe Dnjepar i napravi mostobran prema Krimu.

„Oružane snage Ukrajine zauzele su uporište na levoj obali Dnjepra", rekao je Jermak za Institut za proučavanje rata. Ranije je objavljeno da je napravljen mali napredak u selu Krinki, dva kilometra od reke i 30 kilometara od Hersona.

Rusi su danas priznali da su "male grupe" ukrajinskih snaga postavile položaje u selu na levoj obali.

Ruska vojska je priredila „pakao“ Oružanim snagama Ukrajine u području sela Krinki, a ukrajinska vojska je za dva, tri dana izgubila stotinu ljudi, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo na Telegramu.

Po njegovim rečima, ruska vojska je prebacila dodatne snage u to područje.

„Protivnik je blokiran u Krinkama, priređen im je pakao: po njima udaraju bombe, rakete, projektili iz višecevnih raketnih sistema, artiljerijska municija, dronovi… Samo u poslednja dva, tri dana gubici protivnika su oko stotinu militanata“, navedeno je u saopštenju i dodaje da se skoro svaki dan ruskoj vojsci predaju grupe ukrajinskih boraca koje broje i do 13 ljudi.

Ukrajinski pokušaji da pređu reku tokom proleća i leta nisu bili uspešni.

Ukrajinci su više puta u malim čamcima uspevali da pređu preko Dnjepra, najduže ukrajinske rijeke. Međutim, Kijevu nedostaje vazdušna podrška što otežava akcije u Hersonskoj oblasti. Posle stvaranja uporište, sledeći korak bi trebalo da bude prebacivanje oklopnih vozila i sistema protivvazdušne odbrane preko reke.

Ukrajinski zvaničnici su ranije potvrdili „Gardijanu” da između grupa između nekoliko desetina i nekoliko stotina vojnika drži uporište na levoj strani reke. Oni su priznali da se suočavaju sa teškim napadima ruske artiljerije i bespilotnih letelica.

„Volstrit džurnal” navodi da ukrajinski marinci pojačavaju položaje u tri sela na istočnoj obali reke i da su presekli jedan put koju su Rusi koristili za snabdevanje trupa u tom području.