SAD izbjegle bankrot :: Semberija INFO ::

 

SAD izbjegle bankrot


Foto: Tanjug
Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je privremeni budžet državnih institucija, čime je izbjegnut bankrot, ali Majk Džonson, novi predsjedavajući ovog doma, morao je tražiti glasove rivalske Demokratske stranke.

To mu je, kako pišu američki mediji, donijelo nove probleme s ekstremnim krilom Republikanske stranke bliskom Donaldu Trampu, bivšem predsjedniku SAD, koje nije željelo da se postigne bilo kakav kompromis s Džoom Bajdenom, predsjednikom SAD-a i demokratama.

Uprkos tome, kako procjenjuje CNN, on neće doživjeti sudbinu Kevina Mekartija, bivšeg predsjedavajućeg ovog doma, kojeg su republikanci smijenili zbog istog poteza koji je u utorak uradio Džonson – kompromisa s demokratama oko državnog budžeta.

U ovom trenutku, kako prenosi CNN, konzervativni tvrdolinijaši, uključujući osam koji su glasali za uklanjanje Mekartija, kažu da nema apetita u poslaničkom klubu da se Džonsona kazni, i rekli su za CNN da nije bilo nikakvih privatnih razgovora o podnošenju predloga za uklanjanje predsjedavajućeg što je alat koji je korišten za svrgavanje Mekartija.

"Razlog zbog kojeg su voljni da dopuste Džonson je taj da je na poslu tek tri sedmice, dok je Mekarti imao devet mjeseci da smisli vladin plan finansiranja prije nego što je na kraju predložio zakon za koji mu je trebala podrška demokrata. Konzervativci kažu da Džonson još nije imao vremena da izgubi njihovo povjerenje", navodi CNN.
Osim toga, razlog što Džonson još nije dobio čizmu je taj što među republikancima nema ni apetita da Predstavnički dom ponovo gurnu u haos, obzirom da bi smjena predsjedavajućeg ponovo dovela do višesedmičnog haosa i unutarstranačkih borbi oko mogućeg novog kanidata. I do tada potpuno anonimni Džonson bez široke podrške u bazi je izabran kao kompromis različitih frakcija kako bi se obezglavljeni dom ponovo doveo u funkciju.

Ipak, neki tvrdolinijaši upozoravaju da je odnos s Džonsonom nakon glasanja donekel narušen, što bi moglo zakomplikovati njihovu sposobnost da rade zajedno u bliskoj budućnosti, posebno kada je riječ o finansiranju Ukrajine, Izraela i sredstva za zaštitu južne granice s Meksikom.

"I neki republikanci sada upozoravaju Džonsona da se možda neće moći osloniti na njihove glasove u budućnosti, pokazujući Džonsonu da će njegov hod po žici biti neizvjestan dok se prilagođava svom novom poslu i smišlja kako da vlada nad tankom većinom - podvig koji se pokazao gotovo nemogućim za njegovog prethodnika", navodi CNN.

Ipak, Džonson je uspio izvuću dovoljno ustupaka koji su doveli do sprečavanja bankrota, što se može protumačiti kao njegova prva pobjeda.

(Tanjug)