Ukrajina: Rusija raketama napala Nikolajevsku oblast :: Semberija INFO ::

 

Ukrajina: Rusija raketama napala Nikolajevsku oblast


Izvor: GS/Agencije

​Rat u Ukrajini – 627. dan.

Portparol Komande kopnene vojske Ukrajine: Rusi pokušavaju da povrate izgubljene položaje kod Bahmuta

Ruske snage kod Bahmuta prešle su iz odbrane u aktivna dejstva, a u roku od 24 sata ukrajinske trupe odbile su 15 napada, izjavio je portparol Komande Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Volodimir Fitjo.

On je rekao da su ruske trupe prešle u aktivnu odbranu, pokušavajući da povrate pozicije koje su izgubile, prenosi Interfaks Ukrajina.

Fitjo je naveo da Rusi južno od Bahmuta pokušavaju da izvrši pritisak na odbrambene snage Ukrajine.

Bahmut je grad u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu u maju, ali su kasnije ukrajinske trupe povratile pojedine položaje oko grada.

Ukrajina: Rusija raketama napala Nikolajevsku oblast

Ruske snage izvele su noćas raketni napad na  Nikolajevsku oblast, na jugu Ukrajine, saopštila je pres služba komande Jug Oružanih snaga Ukrajine.

Ispaljene su istovremeno balističke rakete, verovatno Iskander-M, i navođene avionske rakete X-59, prenosi Unian. 
Ukrajinska protivvazdušna odbrana uspela je da obori jednu od navođenih raketa, dok su druga X-59 i balistička raketa pali na otvoreni prostor u Nikolajevskoj oblsati. 

Nema žrtava, a prilikom pada dijelova oborene rakete oštećeno je nekoliko stambenih objekata, navodi Unian. 

Pentagon najavio da će SAD nastaviti da isporučuju pakete odbrambene pomoći Ukrajini

Naredni sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn biće održan sredinom novembra, izjavila je zamenica portparola američkog Ministarstva odbrane Sabrina Sing.

"Prošlog mjeseca smo imali sastanak, a sredinom novembra biće još jedan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Saveznici i partneri nastavljaju da podržavaju Ukrajinu sa onim što joj je potrebno u borbi“, rekla je predstavnica Pentagona, na brifingu za novinare

Kako prenosi Ukrinform, Pentagon je najavio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da isporučuju pakete odbrambene pomoći Ukrajini u granicama predsedničkih ovlašćenja (PDA) u narednom periodu.

Ministarstvo odbrane SAD pozvalo je Kongres da odobri dodatna sredstva.